Hirdetés

A Schönbrunni állatkertben tegnap előtt bekövetkezett baleset nyomán – amelyben az Abu névre hallgató elefánt megölte gondozóját – az intézmény igazgatója felajánlotta lemondását.

A körülmények még nem világosak, de tény, hogy életét vesztette Gerd Kohl, az elefántház vezető gondozója. A négyéves Abu a reggeli tisztálkodás közben támadta meg Kohlt és agyarával sebesítette meg. Az állatkert vezetői hangsúlyozták, hogy a biztonsági intézkedéseket száz százalékosan betartották. Ez annyit jelent, hogy a reggeli zuhanyhoz sorba állítják a csorda tagjait, egyik lábukat a talajhoz rögzített bilincsbe teszik, s az elefántok vezényszóra emelik egy-egy lábukat a vízsugárhoz. A lábmosásnak különös jelentősége van, mert az elefántok körmeiknél és talpukon fertőzéseket kaphatnak, s azért vezényszóra emelik a lábukat, hogy nehogy egy váratlan emelés esetleg kárt tegyen a körülötte forgolódó emberben. Abu nem volt különösebben agresszív.
Az állatkert nagy szenzációja volt, mivel Európában elsőként jött a világra mesterséges megtermékenyítés nyomán. Különös népszerűsége egészen addig tartott, amíg két éve újabb elfántbébi született Schönbrunnban. A lemondását felajánló Helmut Pechlaner 1992 óta igazgatja a mintegy 250 éves schönbrunni állatkertet – nem utolsó sorban anyagi téren is – nagy sikerrel, s vezetése alatt két és félszeresére, évi 1,7 millióra nőtt a látogatók száma, és sok szponzor megnyerése révén jelentős összegeket mozgósított az állatkert javára. Tevékenységének egyik eredménye volt a néhány éve elkészült új elefántház és kifutó, amely a megfelelő tartási körülmények biztosításával lehetővé tette a vastagbőrűek tenyésztését. Pechlaner nevét dícséri az esőerdő-ház is. Az állatkertben már korábban is történt súlyos baleset: egy jaguár megölt egy ápolót. Akkor Pechlaner igazgató megpróbált a lány segítéségére sietni és súlyos sérülést szenvedett a kezén.

Bécsben az állatorvos-tudományi egyetem magatartáskutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy még háziállatoknál is előfordulnak támadások, de az állatkertben tartott állatokat feltétlenül vadként kell kezelni. Az állatkertben külön ügyelni kell arra, hogy az állatok a vadonban folytatott életmódjukhoz minél inkább hasonló életet folytathassanak, hiszen az állatkertek részt vesznek a kiveszőben lévő fajok tenyésztésében és az utánpótlás természetes környezetbe való visszatelepítésében. Abu vasárnapi magatartását illetően úgy vélekedtek: afféle kis lökdösődés volt, s ha egy másik vastagbőrűt ért volna, az egyrészt megúszta volna egy-két kék folttal, másrészt nyomban visszavágott volna. A kutatások szerint az elefántok csordatagnak tekintik a gondozókat is – ez vezethetett a tragédiához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás