Hirdetés

A váci Göncöl Szövetség a Dunakanyar bal partjának kulturális és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai útvonalat állított össze.

A Dunakanyar Európa-, sőt világviszonylatban is egyedülálló tájképi szépségű terület. A Börzsöny – nagyvárosokhoz való viszonylagos közelsége ellenére is az ország legerdősültebb, legtermészetközelibb területei közé tartozik. A túlparti Pilis és Visegrádi-hegység sem marad el sokkal mögötte. A terület növény- és állatvilágának gazdagságára és sajátosságára jellemző, hogy biogeográfiai tanulmányok kedvelt témája. Ráadásul történelmi és néprajzi emlékekből, népszokásokból, a tájhoz kapcsolódó regékből, mondákból sincs hiány. Mindezt tetézi a főváros közelsége, amely a napi munkában, rohanásban, zsúfoltságban megfáradt nyugalomra, pihenésre, természetes környezetre vágyó emberek százezreit, millióit ontja. Az adottságok és az érdeklődés tehát meglenne. Már csak észrevenni és kamatoztatni kellene a kedvező lehetőséget.



reméljük ilyen marad
reméljük ilyen marad
Ehhez kívánnak segítséget nyújtani a váci Göncöl Szövetség munkatársai, akik a Dunakanyar bal partjának kulturális és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai útvonalat állítottak össze. Munkájuk eredményeként megjelent egy kiadvány, egy zsebbe való füzetecske, amely Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Márianosztra, Kóspallag és Szokolya nevezetességeit, látnivalóit gyűjti össze és fűzi útvonallá. Egy-egy település rövid történelmi és földrajzi ismertetése után számozott lista sorolja fel a látnivalókat, amelyeknek fellelhetőségét az (ahol lehet pontos címet – sőt telefonszámot is tartalmazó) írott útbaigazításon kívül a látnivalókat sorszámukkal jelölő térképvázlat is segíti. A füzetecske használhatóságát tovább növeli a települések fontosabb intézményeinek (polgármesteri hivatalok, orvosi rendelők, fogászatok, posták, étkezési- és szálláslehetőségek, benzinkutak, bankautomaták, rendőrörsök, vasút- és autóbuszállomások, kulturális intézmények, stb.) címeinek és elérhetőségeinek naprakészre frissített felsorolása, melyet egy – az ökoturizmus mibenlétét röviden ismertető leírás tesz teljessé. A míves fotókkal és közepén a térség áttekintő-térképével illusztrált színes és rendkívül praktikus kiadvány Pantali Bence munkáját dícséri. A kiadványon túl, az érintett települések kiemelt pontjain elhelyezett információs táblák is segítik a Dunakanyar Út látogatóit.



Dunakanyar út megnyitó
Dunakanyar út megnyitó
2005 február 17-én a kismarosi kisvasútállomásnál Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere és Breuer László ( a képen balra), a Göncöl Szövetség elnöke által elmondott köszöntővel „nyílt meg” szimbolikusan a Dunakanyar Út, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Ökotárs Alapítvány támogatásával hozott létre a Göncöl Szövetség. A Göncöl Szövetség munkatársainak nem titkoltan kiemelt célja az ökoturizmus népszerüsítése a tömegturizmussal szemben. A két dolog között oly sok mindenen túl az egyik legfőbb különbség talán az, hogy az ökoturizmus a tömegturizmussal ellentétben nem veszélyezteti, hanem inkább elősegíti a helyi kulturális és természeti értékek hosszú távú fennmaradását, őszinte érdeklődéssel és nyitottsággal igyekszik megismerni az adott táj szépségét és értékeit, a helyi szolgáltatások igénybevételével pedig a helybéli közösség bevételeit növeli és gyarapodását szolgálja, nem pedig egy messzi nagyváros idegenforgalom-iparra szakosodott cégóriásának távol élő tulajdonosait.



nélkülönözhetetlen társ
nélkülönözhetetlen társ
A tájékoztató füzet beszerezhető a Szövetség irodájában: 2600 Vác, Ilona u. 3. Tel.: (06-27) 512-030

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás