Hirdetés
greenfo

Az idén az erdőterületek 15 százaléka, 280 ezer hektár fertőzött a gyapjaslepke petéivel, az agrártárca kidolgozta a károsító elleni védekezés stratégiáját.

A Zala Megyei Közgyűlés illetékes bizottsága a védekezéshez a kormánytól a vis maior keretből, illetve a katasztrófavédelmi céltartalékból igényel forrást. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tájékoztatása szerint a védekezési stratégia egyeztetésének, a védekezés forrásának megteremtése érdekében az FVM kezdeményezte az érintett tárcák, önkormányzatok és szervezetek részvételével egy tárcaközi bizottság létrehozását.
A jellemzően erdőterületre tervezett vegyszeres védekezés előzetesen becsült 540 millió forintos költségéből a javaslat szerint – a védekezés közérdekű jellege miatt – a központi költségvetés és az önkormányzatok biztosítanának mintegy 75 százalékot, a többit a gazdálkodók fedezik.

Összesen csaknem 45 ezer hektáron kell majd védekezni, elsősorban Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a pontos területet a hernyók kikelése után lehet csak meghatározni. A tárca 100 millió forintot különített el a védekezés támogatására. A többi tárca, szervezet és az önkormányzatok képviselői hangsúlyozták a források szűkösségét, de felajánlások már történtek. A jövő hétre várható a védekezésre felhasználható összegek véglegesítése. A gyapjaslepke 2004. évi, korábbiakban nem tapasztalt méretű elszaporodása jelentős károkat okozott a hazai erdőkben, riadalmat keltett a lakosság körében. A hernyók 133 ezer hektár erőterületen rágták a fák lombozatát, ami négyszerese a korábbi 40 évben feljegyzett legnagyobb károsításnak.

Kapcsolódó anyagok:

A tavalyinál is pusztítóbb gyapjaslepke-inváziótól tartanak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás