Hirdetés

22 évvel ezelőtt Pásztor Erzsi ötlete volt, hogy a sajtó környezetvédelmi vonatkozású írásait ismertessük egy rendszeres hírlevélben. Elvállaltam. 20-30 klubtagunk küldte kivonatait, eleinte főleg a magyar, később mindinkább idegen lapokból is.

Azokat írógéppel írtam rá stencillapokra (már nem tudjátok, hogy milyen az!) és azt a Rektori Hivatal sokszorosította. Aztán a Greenway munkacsoport szert tett egy kis ölgépre és Karas Laci rábeszélt, hogy azon csináljam. (A mátrixnyomtatóból kivettük a szalagot és úgy lukasztottuk át a stencillapokat). A 139 -es szám tól már nem kellett Nyúlnak olykor tárgymutatókat összeállítani – a későbbi számok mind megvannak a számítógépben (a PDF alakúak kivételével). Minden tárgyszó gyorsan kikereshető. Olyan nyelvről, hogy “xyw ” nem is hallottatok . Aztán lett egy 70 megabájt befogadóképességű gépünk, majd egy nyomtatónk. Az xyw után jött a Word 5, majd a Word Perfect, majd a Word for Windows , s jelenleg annak XP változata. Nagy érdemei voltak a kivonatok és levelek, hozzászólások küldőin kívül – a számítógépes hálózat lehetőségeit kihasználva – Tepinek, aki rendszeresen szétküldte villámlevélben a Gaiat a megrendelőknek.

Később Csiriz Amerikában megbarátkozott az internettel, s éveken át a Gaia azon is olvasható volt. Akinek nem volt internetkapcsolata, azoknak részben mágneslemezen küldtük a számokat. Eleinte elég volt a saját aláírásom a sokszorosításhoz, de miután hírt adtunk a Duna-Kör alternatív Nobel-díjáról, (amely hírt a Természetvédelem c. lapunkban le kellett feketével kenni és ragasztani), a stencillapok sokszorosításához a KISZ -titkár aláírása kellett. Ő a neki nem tetsző szavakat vagy sorokat a stencillapon piros körömlakkal kente le. Mint szerkesztő sok érdekes levelet, vitairatot kaptam, olykor elég kemény hangúak at is. Ezeket a levelezés rovatban közöltem.

A hírlevélnek volt egy mozgalmi szervező szerepe. Az idők folyamán változott a tartalom: egyre több lett a bölcseleti, mozgalmi és zöld közösségi anyag. Egyébként kb. húsz féle tárgykört tartottunk nyilván, ezenkívül sok beszámolót és felhívást is közöltünk. A GAIA eleinte két-, majd három hetenként jelent meg 70-80 nyomtatott példányban, s aki nem tartotta a kapcsolatot a szerkesztővel, az a lapban olvasható figyelmeztetés szerint nem kapta tovább a hírlevelet. Így az olvasóközönség fokozatosan cserélődött. Fontosabb forrásaink voltak az Ecologist, a Third World Resurgence, a WISE, az IFDA-Dossier, a Nature, a Science, a Balaton Bulletin, Buddhist Peace Fellowship lista stb.
* * *
Szerettem a GAIA-t szerkeszteni, csak a betegségem miatt hagytam abba. Most a Global listán megjelenő Olvasónaplóimat állítom össze. Érdekes, hogy ez most közeledik a 400. számához. A 400. GAIA megjelenése alkalmával azt kérem az olvasóitól, hogy küldjenek anyagokat. Minél több lesz Fidusz raktárában (fidusz@zpok.hu), annál sűrűbben lesz kénytelen megjelentetni. Fidusznak, mint szerkesztőnek, a szerzőknek, fordítóknak jó munkát kívánok.

György Lajos, piros.

A legfrisebb GAIA tartalma:
EGYESÜLETI HÍRADÓ
Génpiszka hírek az EU-ból
A Bizottság engedélyezi a génmódosított vetőmagokat
Magyarország betiltja a MON810 kukorica vetőmagok termesztését
Német koegzisztencia törvény
GÉNMANIPULÁCIÓ ETK – 2004. évi beszámoló
A Kirnik -hegy nem eladó!
Tulku Tenzin Delek tibeti láma megmenekült
Halálosan megfenyegettek egy atomenergia-ellenes aktivistát Bulgáriában
Adják vissza Vanunu szabadságát!
Háborús héja a Világbank élén?
ZENGŐ- Ökológia, politika és társadalmi mozgalmak a Zengő konfliktusban
György Ottília: Egy kis politika
VERESPTATAK
EMBERI JOGOK
GAZDASÁG
KÖNYVISMERTETŐ
TÖRTÉNETEK
A 400. GAIA letöltése (pdf)>>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás