Hirdetés
greenfo/ MTI

Izrael döntött arról, hogy havonta 10 ezer tonna szemetet szállít Ciszjordániába Tel-Aviv és a Száron-síkság körzetéből.

A palesztin települések közelébe izraeli hulladék érkezik majd – ezer tonnaszámra, és az érintett lakosok a legrosszabbtól tartanak. Az a kőbánya, amelyet az utóbbi három évben kezdtek szemétlerakónak használni, alig 700 méterre van a 3 ezer lakosú Deir Sharaf falutól.
Az izraeli média szerint havonta mintegy 10 ezer tonna háztartási és ipari hulladék keletkezik Tel Avivban és a főváros környékén. A falu vezetője attól fél, hogy szennyeződni fog a település vízbázisa. Az öt érintett kút szolgáltatja a vizet Deir Sharaf, egy másik közeli falu, Beit Iba, valamint egy közeli város, Nablusz számára is. “Fertőzés és járvány fenyeget. Az emberjogi és környezetvédelmi szervezeteknek gyorsan kell tenniük valamit a szemétlerakó bezárása érdekében” – hangsúlyozta.
A kőbányából 2002-ben üldözte el az izraeli hadsereg az ott dolgozókat, majd megkezdődött a szemétszállítás a közeli területekről. A bulldózerek most megkezdték a lerakó megnagyobbítását, a jelek arra mutatnak, hogy az eddigi fél-illegális lerakóból hivatalos szemétlerakó válik. A szemét e helyen történő elhelyezésére izraeli lapértesülések szerint már havi 10 ezer eurós szerződést kötöttek egy céggel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás