Hirdetés
greenfo

A gyapjaslepke elleni védekezéshez a földművelésügyi minisztérium százmillió forintos elkülönített keretét további 125 millió forinttal egészíti ki a kormány az általános tartalékból.

A védekezéshez szükséges félmilliárd forint fennmaradó részét, 250 millió forintot elsősorban a Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatok igényelhetik a vis maior keretük terhére. A László Boglár a kormány ülését követő  sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 280 ezer hektárnyi terület fertőzött, és az előrejelzések alapján az idén még a tavalyinál is nagyobb kárt okozhatnak a gyapjaslepkék. Az állami erdőterületek 15 százaléka erősen fertőzött. László Boglár azt mondta: az intézkedésekkel a fertőzés továbbterjedését várhatóan sikerül megfékezni, de gyapjaslepke még idén is lesz.

A napokban Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának fideszes elnöke kevesellte a hernyóinvázió elleni védekezésre fordított összeget, mert véleménye szerint legalább egymilliárd forint kellene erre a célra. Álláspontja szerint két hét múlva feltétlenül meg kellene kezdeni a helikopteres permetezést, ám “a kormány egyelőre csak dumál a tettek helyett”, így védekezés híján a lecsupaszított erdők látványa riasztóan hat majd a turistákra, és a múlt évi után az idén még komolyabb veszteségeket szenvedhet a Balaton-felvidék idegenforgalma.

Kapcsolódó anyagok:

Mennyi pénz van a gyapjaslepke elleni védekezésre?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás