Hirdetés
greenfo

Bár a tavasz már végérvényesen beköszöntött, az elhúzódó télnek köszönhetően néhány téli madárvendéget még április elején is megfigyelhettek az állatbarátok a Dél-Alföldön.

A csonttollú egy tízes csapatát a napokban figyelték meg Szeged belvárosában. Az északi fenyőerdők és nyíresek nyíltabb helyein fészkelő madár télen lehúzódik a délebbi tájakra. Kertekben, ligetekben, parkokban keresi a különböző bogyókat, így a városi utcák fáin is megjelenik, néha nagyobb tömegben is.
A Tisza mentén helyenként még hallani a süvöltők lágy és érdes hangokból összeszőtt halk énekét. Ez a zömök termetű északi pintyféle Magyarországon ritka fészkelő, de telente gyakran előfordul. Március vége felé megfigyeltek északi bukórécéket a szegedi Fehér-tavon és gatyás ölyvet a Csanádi pusztákon.
Figyelemre méltó észlelések voltak a ragadozó madarak között is.
Országos viszonylatban a fakó rétihéja egy öreg hímjének felbukkanása a legjelentősebb a kardoskúti Fehér-tavon. E ritka ragadozó csak kis számban vonul át hazánkon, a keleti sztyeppi költőhelyére tartva. Mindezek ellenére az elmúlt évben az állatbarátok Csongrád megye keleti részén és a vele határos Békés megyei területeken több különböző alkalommal is láttak példányokat a 43-48 centiméteresre megnövő ragadozó madárból. Az elmúlt hetekben vonuló halászsasok tűntek föl a megye nagyobb halastavain, így a szegedi Fertőn és a Csaj-tavon is. Korai előfordulása miatt érdekes egy kabasólyom márciusi feltűnése is Szegedtől délre a Tisza mentén. Leggyakoribb sólyomfélénk, a vörös vércse “legfrissebb” párjai lerakták első tojásaikat a Csanádi puszták mesterséges költő ládáiba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás