Hirdetés

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága tíz igen szavazattal és tizenegy tartózkodással elutasította az ellenzék által beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot, amely a gyapjaslepke kártételének megelőzése érdekében védekezésre kötelezte volna a kormányt, költségvetési források biztosításával.

Ugyanakkor ellenzéki támogatással elfogadta a testület azt a kormánypárti javaslatot, amely állásfoglalás formájában ugyancsak felkéri a kormányt a kártevők elleni védekezésre. Ez a javaslat azonban költségvetési forrást nem említ, és a kormány számára nem is kötelező jellegű.
Turi-Kovács Béla, a bizottság elnöke elmondta: a védekezésre azért van szükség, mert az utóbbi időben rendkívüli módon elszaporodtak a gyapjaslepke hernyói az erdőkben és a védekezés költsége kisebb, mint a kártétel értéke. Szepesi András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti főosztályának helyettes vezetője közölte: a gyapjaslepke kártétele ellen azért kell védekezni, mert a hernyók lelegelik a fák leveleit, és emiatt csökken a fák növekedése, egyes fák ki is pusztulhatnak, és úgynevezett foltos pusztulás következhet be az erdőben.

A Kárpát-medencében őshonos gyapjaslepkék hat-nyolc évenként természetes ritmusban szaporodnak el Magyarországon, és 40-45 évre visszatekintve évente csak 20-35 ezer hektáron fordultak elő. Most a szakemberek szerint a hernyók fejlődése számára kedvező időjárás miatt a magyar erdőállomány mintegy 15 százalékát fenyegetik kártételükkel. Ez mintegy 280 ezer hektárt jelent. A védekezésre a főosztályvezető-helyettes szerint lesz elegendő pénz, ugyanis a kormány 450 millió forintot biztosított erre a célra, és a gazdálkodók hozzájárulásával ez az összeg 600-650 millió forintra emelkedhet.
A védekezés mintegy 40 ezer hektáron kezdődik meg már a hét második felében, a bükkösökben. A legfertőzöttebb terület Veszprém és Somogy megye, de az ország minden megyéjében védekeznek a gyapjaslepkék ellen. A szakember közölte, hogy a védekezésben használt vegyszer az emberre nem ártalmas, ám a hasonló fejlődési szakaszokban lévő rovarokra igen.

Kapcsolódó anyagok:

Negyedmillió hektár erdő veszélyben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás