Hirdetés
greenfo

Elérte a Balaton vízszintje a 100 centimétert és átlagos vízmélysége meghaladja a 3,5 métert; vízének minősége most már olyan, mint a hatvanas évek végén volt.

Persányi Miklós szerint ennek az állapotnak a tartósítását segíti a szennyvíz-körhálózat jövő évre történő befejezése, a regionális hulladékkezelő rendszerek építésének idei megkezdése és a kis-balatoni vízvédelmi program újabb szakaszának tervezése. A miniszter elmondta: a környezetével együtt még szigorúbban védendő Balaton igen jelentős gazdasági tényező és szerepe tovább erősíthető a szezont hónapokkal kibővítő szolgáltatások, partmenti és háttér-települési kínálatok fejlesztésével. Azt is közölte, hogy a környezeti szempontból kockázatos tómenti helyeken kezdi meg először működését a “zöldkommandó”.

Persányi Miklós és Mohácsi József polgármester a Keszthelyi-öbölbe kifutó, 105 éves “Csobánc” motoros hajó fedélzetéről vízbe dobott virágkoszorúval ünnepélyesen megnyitotta a balatoni üdülőszezont. “Új filozófiával kell kezelnünk a Balaton ügyét: a magyar tenger hogyan lehet még inkább a magyarok tengere, miközben a külföldi vendéget is szeretettel várja” – közölte a szezonnyitót követő sajtótájékoztatóján a szakminiszter. Ennek jegyében jövőre lezárul a kiváló vízminőség megóvását segítő tó körüli szennyvízhálózat és az idén megkezdődik a 750 ezer lakost szolgáló regionális hulladékkezelő rendszerek építése, illetve a Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő kis-balatoni vízvédelmi rendszer szűrőképességét növelő új építési szakasz tervezése és a balatoni partvonal-szabályozási munkák előkészítése.

Még inkább “a magyarok tengere” lehet a tó a mindkét partot érintő InterCity vonatok, a jövő évben átadandó autópálya-szakaszok és kerékpárút-hálózat, a “Kékhullám zászló” minősítésért idén is versengő strandok és a bevezetendő Balaton-kártya jóvoltából is. “A Balaton ügyeit átfogó kormányzati figyelem kíséri: a turizmustól a közbiztonságig, a kultúrától az infrastruktúráig sok tényezőre kiterjedő két éve elfogadott 47 pontos cselekvési program végrehajtása jól halad; ennek részletes értékelésére a tárcaközi bizottság május 4-i ülésén kerül sor” – közölte Persányi Miklós.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás