Hirdetés

Az intézkedéstől járművek által a levegőbe juttatott egészségre káros koromrészecskék mennyiségének jelentős mértékű csökkenését várják.

A Hans Eichel (SPD) pénzügyminiszter által beterjesztett törvénytervezet kormányzati körökből származó értesülések szerint 2006-tól egy meghatározott ideig a már forgalomban lévő dízel járművek tulajdonosainak 250 eurós adókönnyítést irányoz elő abban az esetben, ha felszerelik járműveiket dízelkorom szűrő berendezéssel.

A kilométerenként öt milligramm koromrészecske kibocsátási felső küszöböt át nem lépő új dízel járművek 350 eurós kedvezményben részesülnek. A 2008-tól piacra kerülő értékhatár feletti korom-kibocsátású új dízel járművek éves adója 20 százalékkal emelkedik.

A törvényhez a tartományoknak is hozzájárulásukat kell adniuk. Korábban kikötötték, hogy az ösztönzésnek a koromszűrők beépítésének támogatására kell korlátozódnia. Eichel törvénytervezete ezért így fogalmaz: “Megvitatandók az alacsony korom-kibocsátású személygépkocsik ösztönzésének más megoldásai is, mint például egy bonus/malus rendszer bevezetése, valamint a támogatás utólagos beépítésekre történő korlátozása.”

Ausztriában júliusban lép életbe a dízel járművek koromszűrővel való felszerelésének ösztönzését célzó bonus/malus rendszer, bár csak új járművekre vonatkozóan.

A gépjárműadót beszedő tartományok kedvezmények miatti adóbevétel kiesését a szövetségi pénzügyminisztérium 565 millió euróra becsüli a 2006-os és 2007-es években. Az összeg 2008-ban előreláthatólag 30 millió euró hiányra szűkül, majd 2009-től már bevételi többletbe fordul. Az intézkedéstől nem várnak az általános árszintre gyakorolt hatást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás