Hirdetés
greenfo/mti

Minden bécsi ebtől vegyenek DNS-mintát, amelynek alapján aztán azonosítható lenne minden kutya, amely tiltott helyen hagy kellemetlen nyomot maga után.

A bécsi Hernals kerület néppárti önkormányzati képviselői megelégelték, hogy a “ki mit talál, azé” – elv vonatkozik a kutyapiszokra, mármint, hogy általában az osztrák fővárosban sincs gazdája a kutyaguminak. Javasolták, hogy minden bécsi ebtől vegyenek DNS-mintát, amelynek alapján aztán azonosítható lenne minden kutya, amely tiltott helyen hagy kellemetlen nyomot maga után.

Az 1,6 milliós Bécsben több tízezer a hatóságok által nyilvántartott ebek száma, és szigorú szabályok írják elő, hogy az utcákon és köztereken szükségüket végző kutyák után a tulajdonosoknak kötelességük eltakarítani a kutyagumit. Már kutyagumi-porszívózó járdatakarító is üzemel a belvárosban, ám a gazdik egy része továbbra is fittyet hány a rendeletekre, és így az egykori császárvárosban is gond a járdák tisztántartása.

A Kronen Zeitung című bulvárlap beszámolója szerint a valamivel több mint 50 ezer lakosú, északnyugati bécsi kerület néppárti önkormányzati képviselői úgy vélik, minden fővárosi ebet egyszer DNS-mintavételre kellene vinni, és a mintákat a bécsi önkormányzat adatbankban tárolhatná. A közterület-felügyelők számára pedig “a téma az utcán hever”, csak le kell hajolni, és mintát venni belőle, majd beadni azt a laboratóriumba, ahol az őrzött minták alapján azonnal azonosítanák a kutyát és gazdáját, és már tölthetnék is ki a büntetésről szóló csekket. Az osztrák lap arról is hírt adott, hogy ugyanez az ötlet foglalkoztatja Lipcse önkormányzati képviselőit is, akik már azt is kiszámolták, hogy az azonosítási vizsgálat mintegy 75 euróba (kb.19 ezer forint) kerülne, és ezt is kifizettethetnék a tiltott helyen szükségüket végző kutyák tulajdonosaival.
A Kronen Zeitung szerint a Bécset kormányzó szociáldemokrata városvezetés egyelőre “hivatalosan” nem foglalt állást az ötlettel kapcsolatban, de egyik képviselőjük annak a veszélyére figyelmeztetett, hogy az ötlet akár tovább is fejleszthető: a kutyagumi után akár a rágógumira is sort lehetne keríteni.

Kapcsolódó anyagok:

Napi 80 tonna kutyagumi képződik

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás