Hirdetés
greenfo/mti

Ausztriában ma már egy szélkerék kedvező időjárási viszonyok mellett két óra alatt előállítja azt az árammennyiséget, amely egy átlagos háztartás 1 évi áramszükségletét fedezi – állítja az Austrian Wind Power társaság, amely ausztria legnagyobb szélenergia-hasznosítója.

A cég csak Burgenlandban 140 áramtermelő szélkereket működtet, amelyek közül jó néhány már évek óta látható a magyar határhoz közeli Pándorfalu (Parndorf) környékén. A mintegy 100 méter magas szélerőművek közül a kisebbek 600 kilowatt, a nagyobbak pedig 2 megawatt energiát termelnek. (A 90-es évek elején még csak 60 kilowattos szélkerekek működtek, a technikai fejlődés e téren is jelentős eredményeket hozott.) Átlagszámítások szerint 1 szélkerék 1300 háztartást lát el elektromos árammal. Ausztriában ma 1,2 millió euróba (kb. 300 millió forint) kerül egy szélkerék létesítése, beleértve az elektromos hálózatra kapcsolás költségét is. A számítások szerint jelenleg 7,8 eurócent a szélkerekek által előállított 1 kilowattóra áram termelői ára. Ez mintegy kétszerese a nagykereskedelmi árnak, de a biomasszából előállított áramnál ugyanez az arány 3-4-szeres, a napelemeknél pedig 8-10-szeres.

A kerekeket általában 85-100 méter magas tornyokra építik, de a cég most szerel fel 9 új szélkereket, amelyek 115 méter magas tornyokon forognak majd. Az áramtermelő gépezeteket általában 18 km/h szélsebességnél kapcsolják be, 90 km/h szélsebességnél viszont biztonsági okok miatt kikapcsolják őket. A cég a hatóságokkal, az önkormányzattal és a környezetvédőkkel szorosan együttműködve állítja fel a szélkerekeket, így komolyabb ellenkezés nincs az egyelőre Ausztriában sem általános új energiatermelési móddal szemben. A környezetvédők ugyan arra panaszkodnak, hogy a szélkerekek nélkül szebb volt a táj, és az “erőművek” rotorjai sérülést okozhatnak a madaraknak. A cég viszont arra hivatkozik, hogy Parndorf környékén csak a településhez tartozó területek 10 százalékán magasodnak áramtermelő gépezetek, és nem építettek ilyen tornyokat a madarak általános vonulási útjába.

A WWF nemzetközi tanulmánya pedig a közelmúltban cáfolta a madárvédők állításait, hiszen évente átlag csak 7 madár sérül meg a rotoroktól. Az osztrák sajtó szerint a korábban becsültnél jóval nagyobb energiaforrás rejlik a szélenergiában. A kaliforniai Stanford egyetem kutatói szerint a világ szélenergia-forrása mintegy 36 ezer atomerőmű kapacitásával egyenlő. Ez pedig sokszorosa a világ mai áramszükségletének. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a következő évtizedekben gyors fejlődésnek indul ez az áramtermelői iparág, és a nyílt tengereken is hamarosan szélkerekek láncolata termel majd áramot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás