Hirdetés
greenfo

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az uniós közösségnek egészében 40 százalékkal kell majd – az 1990-es szinthez képest – csökkentenie szennyezőgáz-kibocsátását 2030-ra, ha a globális felmelegedés megakadályozása érdekében vállaltakat teljesíteni akarja.

Ennek érdekében egyebek között a széntüzelésről más energiahordozókra kell áttérni Európában az erőművek üzemeltetéséhez és határozottan fokozni kell az úgynevezett szennyezési jogok kereskedelmét Európán kívüli államokkal.

Az EEA mindezt annak fényében állapította meg szerdán, hogy egy a közelmúltban közreadott felmérés eredményei szerint 2003-ban az EU-ban nemhogy csökkent, de nőtt a felmelegedést okozó szennyező gázok kibocsátása, mégpedig 1,3 százalékkal.

Az EEA úgy becsüli, hogy az EU országai és hat további nyugat-európai állam valószínűleg csak 16-25 százalékkal lesz képest visszafogni a gázkibocsátást a mai feltételek mellett 2030-ig. Az elmaradást esetleg a szennyezési jogok kereskedelme révén tudják majd pótolni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás