Hirdetés
greenfo/mti

A Balaton ökológiai állapota jó, a víz minősége kiváló, a vízszint megfelelő – közölte mai sajtótájékoztatóján Csopakon, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Őri István elmondta: a tó vízállása 96 centiméter, ami 20 centivel haladja meg a minimális szintet, az átlagos vízmélység pedig 3,5 méternyi. A tó vízgyűjtőjén az idén fél év alatt mintegy 200 milliméternyi csapadék esett, ami a több éves átlag 71 százalékát teszi ki. Az államtitkár szerint 31 év óta nem fordult elő, hogy ilyen kevés alga legyen a tóban; a keleti medence vízminősége az alpesi tavakéhoz hasonló, s az idén még a keszthelyi öböl vízminősége is a legjobbak közé tartozik. A közigazgatási államtitkár kitért arra is, hogy lényegében bezárult a Balaton körül a szennyvízhálózat főgyűjtő gerincvezetékének a kiépítése; 2006. tavaszára kiépítik az utolsó 45 kilométeres szakaszt is, s befejeződik a balatonfüredi szennyvíztisztító bővítése és korszerűsítése. Ezekre a munkálatokra 2002 óta 2,7 milliárd forintot fordítottak, idén pedig 1,2 milliárd forint szükséges még a tó körüli szennyvízhálózat főgyűjtőjének teljes kiépítésére. Őri István utalt arra is, hogy a Kis-Balaton 2-es üteme beruházásának előkészítésére 480 millió forintot költenek, s a 2007-2010 között megvalósuló fejlesztést uniós nagyprojektként finanszírozzák.

Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az aszályos időszaknak a Balatonon annyi pozitívuma volt, hogy a nádasok területe 56 hektárral nőtt, de kizárólag a déli partszakaszon. Megjegyezte: a nádasok állapota jó, az elmúlt években nőtt az első osztályú nádasok területe. Közlése szerint a tó teljes nádterülete 1.164 hektár, s az elmúlt télen 250 hektárról aratták le a nádat, melynek az értéke 11 millió forintot tesz ki. Fejér Vilmos hangsúlyozta: 2000. óta nem eresztettek le vizet a tóból – idén sem nyitják ki a Sió zsilipjeit -, de “az elkövetkező években esetleg ez megtörténhet”, ezért megkezdték a Sió medrének kotrását és a növényzet irtását. Kiss György Károly, a balatoni Halászati Rt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy fő feladatuk a Balaton természetes halfaunájának a védelme, s az idegen fajok – angolna, busa – kiszorítása a tóból. Elmondta: az idei évre összesen 370 tonnányi busa és keszeg kifogását tervezték. Hozzátette: idén eddig kifogtak a tóból 170 tonna busát /ez a tervezett mennyiség 83 százalékát teszi ki/, keszeget viszont csak 20 tonnát “vettek ki”, ami az éves terv 14 százalékának felel meg. A vezérigazgató közölte: augusztusban halászati szünetet tartanak a Balatonon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás