Hirdetés

Magyarország felajánlja Romániának mindazt a tudásanyagot, szervezési-szervezettségi ismereteket, módszereket, „know-how”-t, amit a vízkárelhárítás terén létrehozott és kifejlesztett az elmúlt évszázadok során

– áll abban a levélben, amelyet Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap írt román kollégájának, Sulfina Barbu miniszter asszonynak. Hazánk a szakismeretek átadásával a szomszédos ország árvízvédelmi problémáinak hosszú távú rendezéséhez szeretne segítséget nyújtani.
Persányi Miklós levelében rámutat: Magyarország a jó szomszédságra való törekvés, az árvízi biztonság növelését szolgáló uniós források közös kihasználásának lehetősége, illetve a személyes jó kapcsolat miatt is kötelességének érezte a felajánlást. Magyarország geográfiai helyzeténél fogva a Kárpátok hegykaréjától övezve, a medence alján állandóan veszélyeztetve van a környező hegyekben lehulló csapadékok hatására kialakuló árvizek, a síkon a belvizek és a helyi nagy csapadékok következményeinek, ezért a magyar nép rákényszerült, hogy fejlessze a vizekkel foglalkozó tudományágakat.

A vizek káros hatásai elleni védekezés érdekében az ország kialakította és megszervezte az ezzel foglalkozó szakembergárdát, vízügyi szervezetet – írja levelében a magyar miniszter. Magyarország most ennek a szakembergárdának, vízügyi szervezetnek a szaktudását ajánlja fel Románia részére. Persányi Miklós levelében azt javasolja román kollégájának, hogy ezzel a kérdéssel, már a két ország közelgő, közös kormányülésén is foglalkozzanak annak érdekében, hogy a programok egyeztetésére, ütemezésére minél előbb sor kerülhessen. Így megkezdődhet az a közös munka, melynek során mindkét ország állampolgárainak és javainak biztonságát növelni lehet.

Mint ismeretes, Romániában a csapadékos időszak soha nem látott árvizeket okozott júliusban. A mai, legfrissebb jelentések szerint a halálos áldozatok száma harminc. Az áradások 2,4 milliárd új lej (163,5 milliárd forint) kárt okoztak. Háromezer lakóház összedőlt, további 25 ezer erős javításra szorul, 1300 kilométernyi országos főút rongálódott meg, 2000 kilométernyi utat tett tönkre a víz a településeken és 699 híd is megsérült. Több mint 300 ezer hektár termőterület, továbbá 23 ezer hektár erdő és legelő került víz alá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás