Hirdetés

Vízitúrázók segítik a WWF Magyarország munkáját, hogy pontosabb képet nyerhessünk a Dráva természeti értékeinek állapotáról. Augusztus és szeptember során a folyóra érkező kirándulók néhány csoportja kérdőíveket kap, melyek kitöltésével értékes információk birtokába jut a természetvédelmi szervezet.

A kirándulók többek között feljegyzik, milyen állat- és növényfajokat figyeltek meg, láttak-e természetkárosításra, kavicsbányászatra utaló nyomokat.

Egyetért-e a vízitúrázásnak a jelenlegi – természetvédelmi okokból történő – szabályozásával?
Fontosnak tartja-e, hogy minden túrázó vagy túravezető kapjon tájékoztató térképet vagy kiadványt a folyóról és annak élővilágáról?
Milyen madárfajok a Dráva élővilágának legkülönlegesebb képviselői?
Ön szerint természetvédelmi szempontból melyek a legsúlyosabb problémák a Dráván?

Ezek a kérdések is szerepelnek abban a kérdőívben, melyet a WWF Magyarország állított össze a Drávára augusztusban és szeptemberben érkező vízitúrázók számára. A WWF Magyarország célja, hogy felmérje, a Dráván evező kirándulók mennyire ismerik a folyó különleges növény- és állatvilágát, illetve mennyire tartják fontosnak, hogy megismerjék azt. A kérdőívre azt is feljegyzik, hogy a folyó mentén láttak-e természetkárosításra, illegális kavicsbányászatra utaló nyomokat.

A WWF Magyarország a Drávával természeti adottságai és veszélyeztetettsége miatt kiemelten foglalkozik. Őrtilos és Barcs közötti szakasza Európában ma már egyedülálló, természetvédelmi szempontból felbecsülhetetlen értékű. Ezen a szakaszon alig szabályozott, természetközeli állapotú, kanyarog, zátonyokat épít, partot rombol. A folyót azonban a már megépített és a még csak tervezett vízerőműveken kívül a kavicsbányászat is fenyegeti, melyek együtt visszafordíthatatlan, pusztító folyamatokat indítanak el. „Az emberi beavatkozások hatására eltűnnek a kavicszátonyok, amelyek a hazánkban kizárólag a Dráván fészkelő kis csér élőhelyei.
A kérdőívek kitöltésével értékes információkhoz juthatunk az esetleges illegális kavicskitermelő helyekről is.” – nyilatkozta Gruber Tamás, a WWF Magyarország Dráva projektvezetője. „Reményeink szerint továbbá a vízitúrázók és a Drávát szerető emberek jobban fognak kötődni a folyóhoz, ha velük együtt, közösen dolgozunk a védelméért.” Idén kísérleti jelleggel várhatóan 200 kiránduló válaszol majd a feltett kérdésekre, de ha sikeres lesz az akció, jövőre már mindenki kap a kérdőívből, aki evezős túrára érkezik a folyóra.

A WWF Magyarország ezúton is köszönetet mond a Víziló Bt., az Eurotrekking Kft. és a Dráva Tours Utazási Iroda túravezetőinek, akik segítséget nyújtanak a kérdőívek szétosztásában.
További információ: Gruber Tamás, Dráva projektvezető, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/230, tamas.gruber@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás