Hirdetés
greenfo

Az idei időjárás kedvezett a vadgesztenyelevél-aknázómoly szaporodásának, emiatt a kártevő nagyobb pusztítást végzett a fákon, mint tavaly.

Az idén országosan nagyon erős a fertőzés. Azokon a helyeken, ahol nem védekeztek, megindult már a lombhullás és a másodvirágzás, ami a fák gyengülését mutatja. Kerényiné Nemestóthy Klára, a Főkert Rt. növényvédelmi szakértője szerint a fertőzés mértéke az időjárástól függ, ezért minden évben különböző. A rovarpopuláció nagyságát meghatározza, hogy miként telel át a kártevő, valamint a párosodás és peterakás időszakának időjárása is döntő fontosságú. 
Az aknázómoly elleni védekezésben a fák évente egy, esetleg kétszeri permetezését tartja hatékony megoldásnak. Az MTA Növényvédelmi Kutató Intézettel közösen, meghatározták a rajzások idejét, amely az idén április közepére, valamint június második felére esett, és ehhez igazították a permetezéseket. A Fővárosi Önkormányzat az idén 15 millió forintot juttatott az aknázómoly elleni védekezésre – közölte Kerényiné Nemestóthy Klára.
A kerületi önkormányzatok közül is egyre többen ismerik fel az aknázómoly elleni védekezés fontosságát. Egyes önkormányzatok a lakosság gondozásában álló fák permetezését is ingyen elvégzik. A növényvédelmi szakértő hangsúlyozta: a fák lehullott lombját meg kell semmisíteni szeptember-október táján, amíg nem törnek össze a levelek, így megakadályozható a kártevő bábjainak áttelelése. Hozzáfűzte: azok a növények, amelyek alatt összeszedik a lombot, kevésbé fertőződnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás