Hirdetés
Forrás: Védegylet

A ”Globálisan a szegénység ellen” nemzetközi kampányhoz csatlakozva Magyarországon az ENSZ csúcstalálkozó nyitónapján  hazai civil szervezetek adták át nyílt levelüket a sajtó jelenlétében a döntéshozóknak. Országgyűlési képviselőket láttak vendégül egy Fair Trade kávéra. Mindezt figyelemfelkeltő installáció kísérte 2005 szeptember 14-én a Kossuth téren.

A szegénység felszámolását zászlajára tűző nemzetközi eseménysorozathoz kapcsolódva „fair trade”, méltányos kereskedelemből származó kávézásra hívtuk meg a sajtó képviselőit a Parlament elé (Kossuth tér 1-3.) 2005. szeptember 14-én 15 órára


Globálisan a szegénység ellen
Globálisan a szegénység ellen
Miközben a világ vezetői a New York-i ENSZ Csúcstalálkozón vettek részt, a világ civil társadalma egyként emelte fel a hangját a ”Globálisan a szegénység ellen” kampány keretében. A szegénység felszámolásának éveként deklarált 2005-ös esztendő világméretű kampányának keretében szeptember 14-e körül Perutól Svédországon át Afganisztánig, Indonéziától Eritreán át egészen Kanadáig emberek milliói vettek részt a „Fehér szalag 2. világnapja” (White Band Day II.) rendezvényein. A HAND Szövetség (Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség) ez alkalomból „fair trade” kávézással egybekötött demonstrációra hívta a sajtó képviselőit a Parlament elé, ahol dollár-, euró- és forintjellel ellátott pénzeszsákokból kilógó lóláb jelképezte üzenetünket: „kilóg a lóláb”, ugyanis az ENSZ tagállamok eddig jóformán csak ígéreteket tettek a szegénység felszámolására, valós intézkedések meghozatalára gyakorlatilag nem került sor.

A Parlament elé kifeszített 12 méter hosszú fehér szalag mögül transzparenseken hirdettük, hogy 2000 óta nem történtek valódi változások; az éhezők, az alapfokú oktatásban sem részesülők, a fertőzött betegségeknek áldozatul esők száma továbbra sem csökkent jelentősen.


Jávor Benedek Védegylet
Jávor Benedek Védegylet
Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője ismertette a sajtóval a magyar politikusokhoz és a kiutazott delegációhoz intézett nyílt levelünket, melyben arra kértük a hazánkat az ENSZ csúcstalálkozón képviselő delegációt, hogy New Yorkban a Millenniumi fejlesztési célokkal összhangban levő kijelentéseket tegyenek – amelyek hathatósan hozzájárulnak a világ szegénységének leküzdéséhez, illetve akadályozzák meg, hogy azokkal ellentmondó, vagy azokat ellehetetlenítő döntésekre kerüljön sor. Üzenetünkhöz hűen a találkozónkon felszolgált kávé méltányos kereskedelemből származott, mert hisszük, hogy a fejlődő világ termelőivel szemben szolidáris „fair trade” egy már létező, kézzel fogható, könnyen vállalható egyik megoldása lehet azoknak a globális problémáknak, melyek hátterében a világ egy részének súlyos szegénysége áll.




kilóg a lóláb
kilóg a lóláb
A jelenlegi ENSZ csúcstalálkozón napirendi pont a 2000-ben elfogadott Millenniumi Nyilatkozatban leírt szerepvállalások kiértékelése. A 2015-re kitűzött célok, többek között a súlyos szegénység és éhínség felszámolása, az alapfokú oktatás mindenkire kiterjedő biztosítása, az egészségügyi ellátás színvonalának javítása, és a legtöbb áldozatot szedő betegségek, mint pl. az AIDS terjedésének megállítása, valamint a környezeti fenntarthatóság biztosítása, mind további lépéseket igényelnek a tagállamoktól, hiszen az elmúlt öt esztendő látható eredmények nélkül zajlott. Magyarországi eseményünkkel a nemzetközi civil társadalom kampánysorozatához csatlakoztunk, amely már a júliusi G8-as Csúcs alkalmával is felhívást intézett a világ vezetőihez. Jelenlegi követelésünk az, hogy a globális méretű szegénység problémája az idei ENSZ találkozó napirendjének alapvető kérdése legyen és a tagországok érdemi vállalásokkal zárják a csúcsot. Eddig szinte csak ígéretek fogalmazódtak meg, most a világ figyelme a New Yorkban összegyűlő vezetőkre irányul, hogy kötelezettségvállalásaik betartására ösztönözze őket!
Fotó: Vida Viktor
További információ: Hunyadi Réka, tel.: 06/70 316-6101
HAND:
Védegylet >>>
Nemzetközi eseményekről >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás