Hirdetés

A Védegylet üdvözli azokat a javaslatokat, amelyeket Sólyom László köztársasági elnök fogalmazott meg az ENSZ jubileumi csúcsértekezletén. Úgy véljük, a kormánynak és a magyar diplomáciának minden támogatást meg kell adnia azon javaslatnak, amely az ENSZ Környezetvédelmi Szervezetének létrehozására vonatkozik.

Egy ilyen szervezet sokat tehet az ökológiai problémák mérsékléséért és a jövő generációk jogainak és életlehetőségeinek védelmében, ugyanakkor a nemzetközi diplomáciában régóta az első olyan magyar javaslat, amely egy globális probléma felelős megoldására vonatkozik.

Sólyom László szeptember 14.-én, az ENSZ hatvanadik születésnapja alkalmából rendezett csúcstalálkozón elmondott beszédében több olyan javaslattal élt, amelyek a Védegylet szerint fontos globális problémákra fogalmaznak meg válaszokat, ugyanakkor a magyar diplomáciát a nemzetközi ügyek iránt felelős, és kezdeményező szerepben mutatták – amire régóta nem volt példa. Külön kiemelendőnek tartjuk azt a javaslatot, amely az ENSZ Környezetvédelmi Szervezetének létrehozására vonatkozott. Vitathatatlan ugyanis, hogy a létező nemzetközi szervezetek között nincs egyensúly. A nemzetközi szabadkereskedelem és a multinacionális vállalatok érdekeit nagyhatalmú – hiszen adott esetben az államokat is szankcionálni képes – intézmény, a Kereskedelmi Világszervezet képviseli. Az emberi jogok, és konkrétan a munkavállalói jogok intézményes képviselete már jóval gyengébb.

A környezetvédelemnek és a jövő generációk érdekeinek pedig nincsen nemzetközi szervezete!
Ugyancsak örvendetesnek tartjuk, hogy Sólyom László kifejezte: hazánk támogatja az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljait, amelyek a kiáltó szegénység, az éhezés, a vízhiány, és a legsúlyosabb egészségügyi problémák felszámolása érdekében fogalmazódtak meg. A hazai közvélemény minderről csak keveset tud, hiszen politikusaink sohasem nyilvánultak meg e kérdésekről. Végezetül szeretnénk aláhúzni Sólyom László beszédének legfontosabb üzenetét: a biztonság, a fejlődés és az emberi jogok elválaszthatatlanok egymástól, valamint a környezetminőség megóvásától, és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmétől.
A beszéd teljes szövege >>>
Boda Zsolt
szóvivő Védegylet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás