Hirdetés

A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. két tanulmányt tesz közzé Budapest építészeti arculatának megítéléséről: egy fővárosban élő lakosok körében végzett közvélemény-kutatást, illetve egy vezető építészekkel készített mélyinterjús felmérést.

A megkérdezett építészek és a fővárosi lakosok egyaránt a Várnegyedet és a történelmi városrészeket tartják a legszebbnek, Újlipótváros Bauhaus stílusú negyedét pedig a legegységesebbnek Budapesten. A két csoport a lakótelepek városképre gyakorolt negatív hatásában is egyetért.
A laikusok és az építészszakma a fővárosról alkotott véleményében azonban számos eltérés is tapasztalható. Amíg a lakosság igen nagy súlyt fektet az új épületeknek a meglévő környezetbe illesztésére, az épületek környezetének kialakítására, az építészek erről nem tettek érdemi említést.
A II. világháborút követő és a kortárs építészetet a megkérdezettek két csoportja különbözően ítéli meg, illetve az egyedi, újító szellemű építészettel kapcsolatban is a vélemények szembetűnő különbsége látható.
A tanulány itt letölthető:

Budapest építészeti arculatának megítélése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás