Hirdetés

Ismert civil szervezetek – köztük több zöld szervezet is -, és közismert személyiségek biztosítják támogatásukról a napokban házfoglalással kulturális-szociális központ létrehozását megkísérlő Centrum Csoportot.

Szolidaritási nyilatkozat

Mi, alulírottak üdvözöljük az Úttörő Áruházban megismert Centrum Csoport abbéli törekvését, hogy helyet teremtsen Budapesten az autonóm kultúrának, illetve, hogy tevékenységével felhívja a köz figyelmét mindennapi problémáinkra – gondolunk itt a belvárosban hemzsegő elhanyagolt és elhagyatott ingatlanokra, a harmincezres hajléktalanságra és a fiatalsági szubkultúrák kommercionalizálódására.

Üdvözöljük az anyagi érdekek nélkül a lehető legtöbbet feláldozó fiatalok újabb házfoglalását, amely akció ma még talán illegális, de biztosak vagyunk benne, hogy tevékenységük legitimálni fogja önmagát. Ha a Centrum Csoport beváltja ígéretét, és a status quo ellenére létrehoz egy évek óta üresen álló műemlékértékű házban egy olyan teret, ahol a mecenatúrára való tekintet nélkül van helye az induló művészeknek, civil szervezeteknek, menedékházaknak és népkonyhának, akkor azt gondoljuk, hogy az ellenük való fellépés helyett inkább a tevékenységükhöz szükséges jogi kereteket kellene biztosítani.

Addig is beszéljenek helyettünk a Centrum Csoport tettei.

Aláírók:

Müller Péter Sziámi
Márta István
Soma – Mamagésa
Halász Péter
Földes László Hobo
Tamás Gáspár Miklós
Novák Péter
Szkárosi Endre
Galántai György
Hammer Ferenc
Szalai Erzsébet

Rügyecskék Alapítvány
Zöld Fiatalok
Védegylet
Humanista Mozgalom
Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület
Környettudatos Társadalomért Egyesület

Külön nyilatkozatban támogatja a kezdeményezést: Az Utca embere, a Levegő Munkacsoport, a hazai könnyűzene fejlesztésére létrehozott kormányzati program (a PANKK program) koordinálását végző Magyar Zenei Exportiroda, illetve a Budapestrockandroll külön nyilatkozatot bocsátott ki.

Háttér:

Szeptember legelején utoljára, még egy napra életre kelt tetszhalott álapotából a Flórián Mozi. Az egynapos, titkos akción a városszerte terjesztett meghívóra érkeztek fiatalok, és a sürgölődésre botorkáltak be lakosok. A Budapesti Mozibarátok Egyesülete-ként bemutatkozó szervezők foglaltházjel alakú pereceket és papírtölcsérben kínált pattogatott kukoricát árultak, filmeket vetítettek, koncertet szerveztek, és hajléktalan költők olvasták fel verseiket. A kitakarított mozi szinte eredeti állapotában volt látható, mintha katasztrófa elől menekültek volna el üzemeltetői. Az esemény valójában egy tagtoborzás volt a következő házfoglaláshoz.

A Kazinczy utca 41. szám alatti házat október elsején foglalta el a Centrum Csoport, ami utoljára 2004. novemberében hallatott magáról az évek óta üresen álló Úttörő Áruház elfoglalásával (akkor a tulajdonos vette rá őket távozásra, utólag valótlannak bizonyult információkkal, a házban azóta se kezdődtek munkálatok). A régi zsidónegyedben található Kazinczy utcai ház nem műemlék, mert nem 1875 előtt épült, “csak” 1880-ban. A kerületben az Óvás! csoport folytat küzdelmet a páratlan hangulatú negyed megmentéséért. A házban, ahol valamikor kóser vágóhíd működött, a fiatalok össszeszedték a munkaszolgálatosokról szóló gyűjtemény szétszórt dokumentumait, és kitakarítottak. Berendeztek több kiállítást.

A hivatalos megnyitó előtt két órával egy lakossági bejelentésre jött ki a polgárőrség, majd a rendőrség. A házfoglalók magukra zárták a házat, majd kihívták Hont András önkormányzati képviselőt, aki az önkormányzat nevében ígéretett tett egy másnapi tárgyalásra. Cserébe a fiatalok elhagyták a házat, és a bejáratnál megadták a rendőrségnek a személyi adataikat.

A hétfői tárgyaláson Demeter Tamás alpolgármester azonban nem fogadta irodájában a Centrum Csoportot, csupán az utcán tárgyalt velük, és közölte, hogy nem hajlandó, csak bejegyzett civil szervezetekkel megállapodni. A Centrum Csoport jelenleg egy portfóliót készít, melyben tucatnyi program beindítását vázolja fel több civil szervzettel együttműködésben, egy jövőbeni szociális-kultúrális központ számára, ha az önkormányzat biztosít ilyet. Amennyiben az önkormányzat következő ülésén nem tűzi napirendre a házfoglalók ajánlatát, a Centrum újabb házfoglalást fog végrehajtani – jelentette be a csoport egyik szóvivője.

Vida Viktor – vedegylet.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás