Hirdetés

A kormány a Balaton-törvény módosítását javasolja; az elfogadott javaslat szerint az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően újabb garanciális előírásokkal egészítenék ki a jogszabályt – mondta Batiz András.

A kormányszóvivő ismertetése szerint a cél az, hogy az egészséges környezethez való alkotmányos alapjog a partmenti területek rendezésekor, illetve a kikötők építésekor is biztosított legyen. A módosítás értelmében már nem csak rendeletek és alacsonyabb rendű jogszabályok foglalkoznak a partmenti területekkel, hanem törvényi védelmet is kapnának. A szabályozás a közösségi használatot erősítené, és nem tenné lehetővé, hogy például egy kikötőt építsenek játszótér, park, vagy szabadstrand területére.

A nádas védelme érdekében azt sem engedné meg a törvény, hogy parti sétányt, gyalog-, vagy kerékpárutat építsenek a nádasok helyére. A jelenlegi szabályok szerint 2005. december 31. után csak akkor lehet új ingatlant építeni a Balatonnál, ha az adott területen megfelelő a csatornázottság. Batiz András közölte, hogy “bár a Balaton körbecsatornázása jó ütemben halad, a realitás az, hogy majd 2007 végére fejeződik be a munka. Ezért a kormány a határidő kitolását javasolja, 2007. december 31-ére”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás