Hirdetés
greenfo

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei luxembourgi ülésükön arról, hogy az unió egységes fellépést alkalmaz a törvénytelen fakitermelés és fakereskedelem ellen, de továbbra is jelentős szakadék mutatkozik a tagországok között a módosított génszerkezetű növények uniós termesztését és forgalmazását illetően.

Az említett erdészeti megállapodás tervezetét már hosszú ideje tárgyalták a tagországok, hogy EU az unión kívüli országokban folytatott illegális fakitermelés ellen találjon a jelenleginél hatékonyabb megoldásokat. Az egyezmény egyebek között új típusú engedélyezési rendszert tartalmaz. Ez alapján csak olyan országok szállíthatnak az unióba, amelyek önkéntesen vállalják e rendszer alkalmazását, és így biztosítják, hogy csak törvényesen kivágott fa juthat át a határokon. Becslések szerint a leginkább érintett országoknak évente összesen 10-15 milliárd euró veszteséget okoz az illegális fakitermelés.

A módosított génszerkezetű növények közül ezúttal egy, a kártevőknek a természetesnél jobban ellenálló kukoricafajta – az amerikai MON 863-as -, illetve a gyomirtószerek ellen hatásosabban védekező magféleség – a GA-21 – forgalmazása volt napirenden. A miniszterek között nem alakult ki az engedélyezéshez szükséges többség, így az engedélyezés joga visszaszállt az Európai Bizottságra.

Az unióban mind ez ideig csupán 16 génmódosított fajtát engedélyeztek – többségüket a brüsszeli bizottság -, és csupán néhány termék esetében van folyamatban a jóváhagyási eljárás. A tagországok élesen megosztottak az ügyben, a magyar álláspont régóta az, hogy az ország nem engedélyezi a genetikailag módosított szervezetek termesztésbe vételét, amíg ezek tudományos vizsgálatát le nem folytatják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás