Hirdetés

A WWF Magyarország szerint a Kormány veszélyezteti a vidéki lakosság megélhetését és az egészséges környezetet azzal, hogy 26 milliárd forintot von ki az agrárágazatból a következő két évben.

A nemzetközi természetvédelmi szervezet jogi lépéseket tesz a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ellen, mert a tárca saját ígéretein kívül a hazai és az európai uniós jogszabályokat is figyelmen kívül hagyva, az előírt eljárás megkerülésével szándékozik megalapozatlan döntését Brüsszelen keresztülvinni. A 2004-ben indult Nemzeti Vidékfejlesztési Terv uniós forrásait másodszor is meg kívánja csapolni az agrártárca, ezúttal több mint 26 milliárd forintot vonva ki a programból. A tárca az így nyert pénzeket a költségvetés hiányainak foltozására fordítja, és így ezt az összeget gyakorlatilag elveszi a vidéki gazdálkodóktól. Az akadozó program és késlekedő kifizetések miatt nehéz helyzetben lévő termelők a következő két esztendőben még kevesebbre számíthatnak, cserébe a növekvő társadalmi elvárásokért.

Bár az egészséges vidéki környezet fejlesztését előtérbe állító program független ellenőrzése EU előírás, a minisztérium az e célra létrehozott Monitoring Bizottságban saját munkatársait és a kormányzati háttérintézmények köztisztviselőit helyezte többségi pozícióba, így gyakorlatilag bármit megszavaztat, amit pillanatnyi érdekei diktálnak. „A bólogató bizottság kötelező hatásvizsgálat és társadalmi egyeztetés nélkül mondott igent az elé tett javaslatokra, a tagok jó része köztisztviselő létére nevét adta a jogsértéshez.” – jelentette ki Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója, aki ennél tovább kíván menni. „A sorozatos szabálytalanságok miatt kénytelenek vagyunk bírósághoz fordulni.” A jelenlegi pénzkivonással járó módosításcsomag teljesen megszüntetné a gazdák korai nyugdíjazását, csökkenti a kedvezőtlen adottságú területek kezelésére kifizethető díjazást is. Emellett a javaslat radikálisan megrövidíti a EU környezetvédelmi elvárásainak való megfelelést segítő fejlesztésekre szánt keretet.
Az elvonások a növénytermesztési és az állattenyésztési ágazatot egyaránt érintik, és ellent mondanak a piaci tendenciáknak is. „Ez a hozzáállás már most gyengíti az ország pozícióját arra nézve, hogy 2007-től komoly mezőgazdasági forrásokhoz jussunk.” – nyilatkozta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország vidékfejlesztési programvezetője. „Felelőtlen és átgondolatlan kapkodás jellemzi a támogatási keretek kezelését, és úgy tűnik, nincs egyeztetés még a kormányon belül sem.” – tette hozzá a szakember.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kijelölt Natura 2000 hálózat komoly ráfordításokat igényel a vidékfejlesztési tervből is, ám az FVM nem érzi magáénak a Kormány eme vállalását, és nem hajlandó áldozni a természetközeli gazdálkodás támogatására.
További információ:
Figeczky Gábor, mezőgazdasági programvezető, WWF Magyarország, tel: (1) 214-5554/225

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás