Hirdetés
greenfo/MTI

A madárinfluenzának ellenálló csirkék kitenyésztésével próbálkoznak Kínában. A WHO szerint csak idő kérdése, hogy emberre is átterjedjen a H5N1 vírus.

A kínai tudományos akadémia genetikusan módosított csirkéket és tyúkokat kíván kitenyészteni, amelyek ellenállóak lennének a madárinfluenza vírusával szemben – írta a Beijing Youth Daily című angol nyelvű kínai napilap. “Kisebb szakértőcsoportot hozunk létre, amely a madárinfluenza hatásait tanulmányozza majd genetikusan módosított csirkéken és tyúkokon” – közölte Tang Hung (Tang Hong), a tudományos akadémia biofizikai főosztályának a tagja. Az akadémián belül külön csoportot hoztak létre a vírus tanulmányozására, oltóanyagok és antibiotikumok kifejlesztésére – írja a lap, amely szerint a kínai tudósok már folytattak genetikai kísérleteket a madárinfluenza vírusával fertőzött ! egereken.

A WHO szerint csak idő kérdése, hogy emberre is átterjedjen a H5N1 vírus
Egy napon emberek közötti világméretű járványt fog okozni a H5N1 vírus, csak az a kérdés, hogy mikor – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a madárinfluenzáról tartott genfi tanácskozás megnyitóján. Szakemberek attól tartanak, hogy az agresszív vírus genetikai módosuláson megy keresztül, miáltal könnyen átterjedne emberről emberre is. “Hogy ez mikor fog bekövetkezni, azt még nem tudjuk. Azt azonban tudjuk, hogy be fog következni” – szögezte le Dzsong Vuk Ri, 63-ban jelölve meg a madárinfluenzában 2003 óta meghalt emberek számát. A WHO-tanácskozás célja, hogy a mintegy 700 résztvevő akciótervet hagyjon jóvá a madárinfluenza elleni átfogó harc érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás