Hirdetés

Ma délben megkezdődött a Sió-csatorna zsilipjének lezárása, a vízügyi szakemberek vasárnap este nyolc órára végeznek a munkával. A Balaton szeptembertől mostanáig tartó leengedésével a tó átlagos vízszintje elérte az alacsonyan fekvő déli települések számára is biztonságos 100 centiméteres értéket.

Öt esztendő után szeptember 1-én újra megnyílt a Sió-csatorna. A Balaton magas vízállása miatt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter két hétre adott engedélyt a zsilip részleges megnyitására. A beavatkozás ellenére a tó vízszintje a nagy mennyiségű csapadék miatt szeptember végére elérte az alacsonyan fekvő déli települések szempontjából már veszélyt jelentő 110 centiméteres értéket. (Ez 358 centiméteres átlagos vízmélységet jelent.) A zöldtárca vezetője ezért szeptember 28-án újra elrendelte a Sió-csatorna zsilipjének megnyitását.

A Balaton vízszabályozási terve szerint a tó vízszintjét december 1-ig 100 centiméterre kell csökkenteni, ennél magasabb vízállásnál ugyanis a jég komoly károkat okozna a partvédő művekben és a kikötőkben. A vízállás jelenleg 102 centiméter, a közeljövőben azonban jelentősebb mennyiségű csapadék nem várható, ezért már a mai napon elkezdődött a zsilip fokozatos lezárása. A vízügyi szakemberek november 13-án, vagyis vasárnap este nyolc órára végeznek a munkával. A zsilip leengedésével egyidőben a Kiliti duzzasztót is lezárják, így a Sió-csatorna siófoki belterületi mederszakaszát feltöltik vízzel.
További információ:
R. Bakonyi Ágnes zöldtárca sajtófőnök: 06-20-927-2781
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság: Fejér Vilmos balatoni kirendeltség vezető: 06-20-941-8492

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás