Hirdetés

2005 november 15-én megkezdték a felszámolás alatt álló Budalakk Kereskedelmi és Festékgyártó Kft. korábban szabálytalanul tárolt és veszélyes anyagot tartalmazó hordóinak az ártalmatlanítását.

Az Econetta konzorcium a tiszaújvárosi TVK területén lévő égetőben csaknem 45 millió forintért ütemezetten, 60 napon belül ártalmatlanítja a mintegy kétezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordót. Az első szállítmányt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenlétében kezdték el rakodni a teherautókra, és még a nap folyamán útnak indítják.

Az Econetta konzorciumon belül a veszélyes anyagok szállítását a NETTA Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft végzi, míg az ártalmatlanítást az ECOMISSIO Kft. Első körben kedden, a Loacker Kft. csepeli telephelyén őrzött majdnem ezer hordót, 262 tonnányi veszélyes anyagot szállítják el ártalmatlanításra. December 12-ig az összes telephelyről elszállítják és ártalmatlanítják a veszélyes anyagot.

Mint ismeretes a felszámolás alatt álló Budalakk Kereskedelmi és Festékgyártó Kft. újpesti telephelyén mintegy kétezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordót, illetve konténert tároltak szabálytalanul. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004. augusztusban két alkalommal is helyszíni szemlét tartott a telepen, a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség pedig határozatban szólította fel a Budalakk Kft-t, illetve a felszámolását végző Reorg Rt-t, továbbá a telep új tulajdonosát a hordók elszállítására, azok tartalmának ártalmatlanítására. A cég azonban nem tett eleget a felszólításnak, így a környezetvédelmi felügyelőség pályázatot írt ki a veszélyes anyagot tartalmazó hordók elszállítására, és átmeneti tárolására. A felhívást a Pyrus-Rumpold Rt. nyerte, a cég a Budalakkos hordókat több telephelyre szállította el. A majdnem 472 ezer kilogrammnyi veszélyes anyagot többsége 2004. októberében helyezték el a Palota Környezetvédelmi Kft.-nél, a Loacker Kft.-nél, a Netta Kft. esztergomi telepén, a Terra-V Kft.-nél és a Pyrus Rumpold Rt. galgamácsai telepén.

Miután a Budalakk felszámolója a Reorg Rt. nem gondoskodott a hordók ártalmatlanításáról a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nevében az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság idén nyáron közbeszerzési felhívást tett közzé a veszélyes anyag ártalmatlanítására. A közbeszerzést az Econetta konzorcium nyerte meg, amely a tiszaújvárosi TVK területén lévő égetőben ártalmatlanítja a veszélyes anyagokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás