Hirdetés

Az esőzés és a havazás miatt már 382 kilométeres az árvízvédelmi készültség az országban, de másodfokú készültséget még csak a Zagyván és a Galgán rendeltek el.

A Tisza vízgyűjtőjén, a Körösöknél, a Zagyvánál, a Tarnánál, a Túrnál és a Krasznánál mértek jelentősebb vízszintemelkedéseket. Az Ipoly ugyancsak árad, készültségi fokozatot várhatóan ma ér el. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét közepén sokfelé várható még csapadék, a magasabb hegyekben és nyugaton főként hó, másutt havas eső, eső valószínű. Az előrejelzés szerint az újabb csapadék újabb árhullámokat indíthat el a Tisza vízgyűjtőjében.

A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 30 ezer hektárt, miközben a belvízi főcsatornák megteltek. Kilenc önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget: Paszab, Mezőberény, Csanytelek, Csongrád, Eperjes, Makó, Mártély, Ordacsehi és Murony. A Balaton vízszintje jelenleg 112 centiméter, a Sió-csatornán keresztüli leeresztés ellenére további vízszint-emelkedés várható. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a vízügyi szakemberek tegnap délben megkezdték a Velencei-tó vízszintjének csökkentését is. A víz leeresztése várhatóan két hétig tart, a beavatkozás nyomán 10 centiméterrel csökken a jelenlegi 170 centiméteres vízszint.

Kapcsolódó anyagok:

Csökkentik a Velencei-tó vízszintjét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás