Hirdetés

Az Európába irányuló gázszállítások diverzifikálása és az atomenergia további hasznosítása mellett tette le a garast az Európai Unió energiaügyi biztosa egy osztrák lapnak adott interjúban.

Andris Piebalgs az atomenergiára való nagyobb támaszkodás lehetőségét firtató kérdésre kifejtette: – Igen, természetesen. Az atomenergiának forrásnak kell lennie. Az áramszükségletek egyharmadát atomenergiából biztosítják. Ez bizony mennyiség, és ennek szinten kell maradnia – mondta.
Hozzáfűzte, hogy az országoknak maguknak kell dönteniük az atomerőművek építéséről. A lett biztos nyilatkozata mindenekelőtt azért kelt figyelmet Ausztriában, mert az alpesi országban nincs atomerőmű, és az EU-n belül ebben az országban a legalacsonyabb az atomenergia hasznosításának a társadalmi elfogadottsága. Környezetvédő és zöld szervezetek már hónapokkal ezelőtt a sajtóban is arra szólították fel a bécsi kormányt, hogy Ausztria soros EU-elnökségének a hat hónapja alatt az “európai atom-újjászületéssel szemben” az alternatív energiaforrások hasznosítását ösztönözze, mindenekelőtt az újonnan csatlakozott tagországokkal kapcsolatban.
Az európai Zöldek pedig legutóbbi kijevi tanácskozásukon még azt is megfogalmazták: azt várják a bécsi kormánytól, hogy a soros osztrák EU-elnökség idején kezdeményezést tesz európai atomerőművek fokozatos bezárása érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás