Hirdetés
greenfo/MTI

A csernobili katasztrófa után húsz évvel is szép számmal akadnak radioaktív élelmiszerek a moszkvai piacok standjain. A sugárzó élelmiszerek Oroszország nyugati részéről, illetve Fehéroroszországból származnak.

A moszkvai piacokon 2005-ben hozzávetőleg 830 kilogram radioaktív terméket koboztak el a hatóságok. Ez a mennyiség nem sokkal marad el az elmúlt években begyűjtöttektől: 2004-ben 986, 2003-ban 1000, 2002-ben 3000, 2001-ben pedig 1500 kilogrammnyi sugárfertőzött élelmiszert koboztak el – jelentette be Jelena Ter-Martyiroszova, a Radon szóvivője.

A Radon az az önkormányzati szervezet, amelyik Moszkva rádioktív sogárzásoktól való mentesítéséért felelős. “A sugárfertőzött élelmiszerek legnagyobb részét gombák és bogyók (áfonya és fekete áfonya) alkotják. Ezek a növények olyan területeken nőnek, amelyek a csernobili atomerőműben bekövetkezett robbanáskor megfertőződtek” – magyarázta a szóvivő. “Két évvel ezelőtt ugyan találtunk fertőzött húst, az áruházakban azonban igen ritkán bukkanunk sugárzó termékre” – mondta el a szóvivő. Minden piacon rendelkezésre áll egy állatorvosi laboratórium, ahol megvizsgálják a beérkező termékeket, az áruházakba pedig rendszeresen járnak állatorvosok. Amennyiben radioaktív termékre bukkannak, Jelena Ter-Mariszova a helyszínre siet és elszállítja azt. A gombák és bogyók a föld közelében jobban ki vannak téve a radioaktív fertőzésnek. Előfordul, hogy a radioaktív talajon növekedő fák gyümölcsei nem fertőződnek meg – mondta el a szóvivő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás