Hirdetés

Az amerikai kormány tervei szerint a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) 2007-es költségvetését 4 százalékkal 7,3 milliárd dollárra csökkennék, amivel sorozatban immáron negyedszer faragnák le a hivatal éves költségvetését – közölte a Bush-kormányzat.

Az EPA 2007-es tervezett költségvetésének néhány fontos eleme: 13 százalékkal 2,7 milliárd dollárra csökken a tiszta víz programokra szánt összeg. Csaknem kétszeresre, 8,6 millió dollárra emelik a nanotechnológiai kutatási pénzeket, mely kutatások annak vizsgálatát célozzák, hogy a környezetbe juttatott mikroszkopikus nagyságú anyagok miként befolyásolhatják az emberi egészséget és az ökorendszereket.

Körülbelül 8 millió dollárral kevesebb pénz jut arra a kormányprogramra, amely a szivárgó földalatti tárolótartályokkal foglalkozik. 50 millió dollár jut az építőipari berendezések és az egyéb, nem közutakon közlekedő dízelüzemű gépek által kibocsátott szennyezőanyagok mennyiségének csökkentésére. A költségvetés előirányozza, hogy nagyjából 3 százalékot kell kitennie a megújuló energiaforrásoknak, köztük az etanolnak az Egyesült Államokban közlekedő személyautók üzemanyag-felhasználásán belül.

Emellett, 10,8 millió dollárral 118,7 millió dollárra csökken a levegőtisztasággal és a globális éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokra szánt összeg.
Stephen Johnson, az EPA igazgatója újságíróknak elmondta, hogy a hivatala a csökkentett költségvetés ellenére is segíteni fogja, hogy megvalósuljanak a terrorizmus elleni küzdelemmel, a belső védelemmel és a gazdaság erősítésével kapcsolatos elnöki célkitűzések. A hivatal költségvetésében 43 százalékkal 184 millió dollárra emelkednek a biztonsági intézkedésekre szánt összegek. Ezeket az összegeket döntően mérgezett vizek felderítésére és fertőtlenítésére használják majd fel esetleges támadásokat követően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás