Hirdetés

A felszín alatti vizek hosszú távú védelmét szolgálja, valamint az állattartással foglalkozó kis és közepes gazdálkodók környezetvédelmi kötelezettségein enyhít az a módosítás, amelyet január 31-ei ülésén fogadott el a kormány a mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezés elleni védelemről szóló kormányrendelet kapcsán.

A módosított kormányrendelet értelmében a kis és közepes gazdálkodóknak 2009. október 31-ig van határidejük arra, hogy a folyékony és szilárd trágyák tárolására vonatkozó kötelezettségeiket teljesítsék. Az új rendelet megalkotásakor a kormány szem előtt tartotta a gazdák teherbíró képességét, valamint azt, hogy az EU által előírt követelmények teljesíthetőek legyenek, de annál szigorúbb elvárásaink ne legyenek.

A mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezés – azaz amikor az állattartással foglalkozó gazdálkodók a folyékony illetve a szilárd trágyát növénytermesztéssel hasznosított termőterületen helyezik el – elleni védelmet szolgáló kormányrendelet módosításával „elmaradnak” azok a társadalom szempontjából negatívnak nevezhető hatások, amelyek például a trágyatárolók szigetelésére, illetve újak építésére vonatkozó szigorú és közeli határidők teljesíthetetlenségéből adódtak volna. (Például állattartó telepek bezárása miatt megszűnő munkahelyek, vállalkozások felszámolása, állattartás további csökkenése.)

Nem történt azonban változás a mintegy 500 nagy sertés és baromfi telepet érintő szabályozásban, mivel azok esetében az egységes környezetvédelmi engedélyezésről szóló kormányrendelet az irányadó, amely a trágyatárolók szigetelésére, kapacitásuk növelésére, valamint újak építésére vonatkozóan 2007. október 31-ét határozza meg teljesítési határidőnek.

A rendelet módosításakor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei a nitrátérzékenynek minősített területek kijelölésének módosításakor figyelembe vették az elmúlt négy év tapasztalatát (a most módosított kormányrendelet elődjét 2001-ben alkották meg). A mostani kijelölés – amellyel bizonyos területek kikerültek a nitrátérzékenynek nyilvánított körből, mások viszont bekerültek abba – sokkal jobban szolgálja a felszín alatti vizek hosszú távú védelmét.

Az európai uniós tagországoknak egy uniós irányelv értelmében legalább négy évente felül kell vizsgálni akcióprogramjaikat, és végre kell hajtaniuk a szükséges korrekciókat. Ezt szolgálja az új rendelet is. A 2001-es szabályozás felülvizsgálata szerepelt a kormány 2005 nyarán meghirdetett „100 lépés” programjában, a „Hét lépés a mezőgazdaságból élők biztonságának javításáért” programrészben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás