Hirdetés

Az Élőlánc Magyarországért ökopárt üdvözli a földművelésügyi és a környezetvédelmi miniszterek közös sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A bemutatott tudományos eredmények kellő alapot jelentenek ahhoz, hogy a kormány fenntartsa, illetve kiterjessze a génmódosított növények termesztésére vonatkozó hazai tilalmat. Ennek ellenére az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete génmódosított fajták előállítására vonatkozó kutatást kezd a Monsanto céggel kötött szerződés alapján.

Az Élőlánc Magyarországért a tegnap bemutatott, de már korábban is ismeretes tudományos eredményekre alapozta 2005. decemberétől 2006. január végéig folytatott aláírásgyűjtő akcióját, melyet 12.600 magyar állampolgár támogatott. Az aláírók arra kérték a Kormányt, hogy tartsa fenn a termesztési moratóriumot. Az akciót a Parlament körül alkotott élőlánc zárta le.

A határozott kiállás hazánk érdeke, ahogy azt a 22 független szakértőből álló GMO Kerekasztal állásfoglalása is kifejti. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága GMO Albizottságának 2006. január 31-én négypárti egyetértéssel elfogadott álláspontja szerint is a moratórium fenntartása az ország érdeke. Az Élőlánc Magyarországért példaértékűnek tarja azt a folyamatot, melyben a Kormány és a Parlament független hazai kutatásokra építve, a társadalmi akarat és a nemzeti érdekek szem előtt tartásával alkotta meg állásfoglalását.

Mindezek alapján elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar növénynemesítés fellegvárának számító intézmény, az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete kutatási szerződést kötött a génmódosított növények elterjesztésében érdekelt Monsanto céggel. A szerződés tartalmát homály fedi. A kísérlet engedélyezésének folyamatáról, esetleges kimeneteléről semmilyen információ nincs. A folyamat lefutása, a módosított gének megjelenése a fajtákban annak veszélyét veti fel, hogy a Magyarországon felhasznált vetőmagok, a hazai termesztési tilalom ellenére mégis génszennyezetté válhatnak. A szerződés puszta ténye megkérdőjelezi Magyarország erőfeszítéseit a GMO mentesség fenntartására, kockára téve ezzel a GMO mentes piac bizalmát, a martonvásári fajták és vetőmagok jó hírnevét. Ez felmérhetetlen és visszafordíthatatlan gazdasági károkat okozhat a magyar gazdáknak.

Mindezek alapján felkérjük Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, hogy vizsgálja felül a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Monsanto között létrejött szerződés tartalmát, céljait és távlati hatásait.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
KAJNER PÉTER
06-20-462-2043

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás