Hirdetés
greenfo/MTI

Vegyi anyagokkal fertőzött, vérző fekélyektől szenvedő csukákat, harcsákat és kárászokat fogtak a hét eleji próbahalászaton a habarovszki természetvédelmi központ munkatársai az Amurban, három hónappal az északkelet-kínai Csilin tartomány egyik vegyi üzemében bekövetkezett robbanássorozat után.

A november közepén történt szerencsétlenség következtében nagy mennyiségű benzol és nitrobenzol került az Amurba ömlő Szunghua (Songhua) folyóba, és emiatt akkor több héten át veszélyben forgott több millió ember ivóvízellátása mind kínai területen, mind a 600 ezer lakosú Habarovszk városában.
Jóllehet az embereket fenyegető közvetlen veszély azóta elmúlt, a környezeti katasztrófa következményeinek orvoslása még sokáig eltart: kínai részről hárommilliárd dollárnak megfelelő összeget fordítanak arra, hogy helyrehozzák a Szunghua folyó vízminőségét – ehhez óvatos becslés szerint is négy évre van szükség.

Orosz részről folyamatosan figyelik az Amurban a Szunghua (orosz nevén Szungari) okozta szennyezés következményeit, de nyilatkozni csak a komplex laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után akarnak. Annyit azért már megjegyeztek a távol-keleti természetvédelmi központnál, hogy fekélyes halak nagyritkán korábban is előfordultak az Amurban, a mostani arányszám azonban aggodalomra ad okot.
Ami a halakat mint emberi táplálékot illeti, a szervezetükben lévő különféle nehézfémek, vegyi anyagok egészségügyi határértéke hússzor szigorúbb, mint az emberi ivóvízé. E határérték meghaladása már most is tapasztalható.

Orosz tudósok borúlátó prognózisa szerint tavasszal és nyáron a Szunghua és az Amur szennyeződése még veszélyesebb lehet, mint télen, amikor végigvonult rajtuk a hatalmas benzolfolt. Az olvadással ugyanis elszabadulnak a most még a jégbe fagyott vagy a fenék mélyedéseiben megülepedett vegyi anyagok, s a tavaszi áradások révén az ismét mozgásba jövő szennyeződés egyrészt megint végigvonul majd mind a két folyón, másrészt a vízszint megemelkedésével bejut a tározó tavakba és az öblökbe is.

Kapcsolódó anyagok:

Újabb folyószennyezések Kínában és Oroszországban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás