Hirdetés

Nem sokkal azután, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy a madárinfluenza H5 típusa megjelent Magyarországon, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megerősítette a hírt. Az érintett települések három kilométeres körzetét közúton lezárják és megtiltják a szárnyasoktól származó termékek mozgását.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kora délután megerősítette azt a Brüsszelből származó értesülést, mely szerint a madárinfluenza megjelent Magyarországon is. A kormányfő közölte: ma kora reggel óta tudják, hogy az országon átvonuló hattyúk közül két Bács-Kiskun megyei településen, Nagybaracskán és Csátalján olyan elhullott tetemet találtak, amelyek “a H5 típusú vírussal voltak fertőzve”.

Gyurcsány Ferenc arra kért mindenkit, hogy aki betegnek tűnő szárnyast vagy elhullott madarat talál, az hívja a 189-es kormányzati zöldszámot.  A miniszterelnök bejelentette: összeült a megyei védelmi bizottság, amely ma 16 órától az érintett települések három kilométeres körzetét közúton lezárja, megtiltják a szárnyasoktól származó termékek mozgását és tíz kilométeres körben ellenőrzik a szárnyasok és a feldolgozásukból származó termékek mozgását.  A korlátozás várhatóan 21-30 napig marad fenn.

Az országos főállatorvos szerint a magyarországi házi szárnyasokat nem érinti a betegség, mivel csak vándormadarakban mutatták ki a H5 vírustörzset. Süth Miklós közölte: a vizsgálatokat még február 5-én, 6-án és 9-én végezték, majd tegnapra derült ki, hogy a madarak közül három madárinfluenzában pusztult el.
inforadio.hu

Magyarország 110 ezer eurót kap Brüsszeltől a madárinfluenza megelőzésére szolgáló program finanszírozásához. Az uniós állategészségügyi bizottság jóváhagyta azt a tervet, amelynek értelmében valamennyi tagország akár felerészben brüsszeli támogatásban részesül a járvány megelőzése, illetve az esetleges kezelések biztosítása érdekében. Magyarország az ötödik legmagasabb összegű társfinanszírozásban részesülhet. radio.hu

A magyar hatóságok a madárinfluenza H5-típusának jelenlétéről tájékoztatták az EU-t >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás