Hirdetés
greenfo/MTI

Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter az Európai Unió ismételt igyelmeztetései ellenére hallgatólagosan jóváhagyja a ciántechnológiás verespataki aranykitermelés projektjét – írta mai számában a bukaresti Curentul.

A magát “politikai-pénzügyi napilapnak” meghatározó újság fenti megállapítását a miniszter asszony előző napi bukaresti sajtóértekezlete alapján tette. A lap azzal kapcsolatosan fogalmazta meg elmarasztaló véleményét, hogy a miniszterasszony a sajtókonferencián nem foglalt állást a verespataki projektet szorgalmazó külföldi cég, a Gabriel Resours környezeti hatástanulmányáról, sem pedig a társaság intenzív reklámkampányáról.
A sajtóértekezletről közölt beszámolójában a bukaresti lap azt sugalmazta, hogy a román tárcát a Demokrata Párt (PD) színeiben vezető Sulfina Barbu tartózkodó vagy semleges kijelentéseivel tulajdonképpen “rábólintott” a verespataki projektre. Ezt a tervet Traian Basescu jelenlegi román államfő – még akkor, amikor a DP elnöke volt – dícsérte és igen hasznosnak mondta a térség fejlesztése szempontjából. A Curentul most azt írta, hogy a sajtóértekezleten elhangzottak szerint – legalább is  a lap olvasatában – Sulfina Barbu “feltartóztathatatlan lendülettel”, “egyértelműen és lelkiismeret nélkül” támogatja a verespataki projektet. Pedig az Európai Unió és ismételten felhívta a figyelmet a projekt a térség környezetének veszélyeztetésére.

Végül a Curentul idézte a Kolozsvári székhelyű erdélyi történeti múzeum igazgatójának a levelét. Ebben a többi között az áll, hogy Románia az egész vállalkozás mindössze két százalékos hasznáért cserében 15 év múlva “örököl” egy hatszáz hektáros zagytározót, amelynek ciánszármazékokkal és nehézfémekkel fertőzött tartalma – még ha sikerül is majd a 180 méteres gátnak ellenállnia a nagy nyomásnak – elpárolgás és a talajvízbe történő leszüremlése révén súlyosan szennyezi majd a környezetet – állította Curentul által idézett levél.

Kapcsolódó anyagok:

Vesztésre áll a verespataki aranykitermelést tervező kanadai cég

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás