Hirdetés

Eredményes évet tudhat maga mögött a legnagyobb hazai szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló szervezet. Az ÖKO-Pannon Kht. 2005. folyamán a partnerei által kibocsátott 532.000 tonna csomagolásból 317.000 tonnányit gyűjtött vissza és hasznosított, 59 százalékos hasznosítási arányt érve el ezzel.

A begyűjtött csomagolás mennyiségén belül a lakossági szelektív hulladékgyűjtés aránya 2005-ben 9 százalékot tett ki. Ennek előmozdításáért idén is együttműködik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) valamint az ÖKO-Pannon Kht. A megállapodás értelmében a KvVM és a Kht. 2006. folyamán is közös kommunikációs programot valósít meg és együttműködik a lakossági szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése és oktatása terén. A megállapodástól a minisztérium és a Kht. az egy lakosra jutó, szelektíven gyűjtött mennyiség bővülését, azaz a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékonyságának növekedését várja.

2005-ben is „bedobtuk a magunkét”, azaz sikeres évet zárt az ÖKO-Pannon Kht. A legnagyobb hazai szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló közhasznú szervezet partnerei 2005. január 1. és december 31. között 532.000 tonna csomagolást bocsátottak ki, az ÖKO-Pannon Kht. így a teljes magyarországi csomagolás-kibocsátás mintegy 64 százalékáért volt felelős. Ez az érték persze nem a partnerek növekvő csomagolóanyag felhasználását tükrözi, hanem az ÖKO-Pannon Kht. partneri körének bővülését jelzi. A Kht. 2005 végén ugyanis már 1.823 szerződéses partnertől vállalta át begyűjtési és hasznosítási kötelezettségét.

Partnerei csomagolás-kibocsátásából az ÖKO-Pannon Kht. begyűjtő-hasznosító partnerhálózatán keresztül összesen 317.000 tonna csomagolási hulladék visszagyűjtését és hasznosítását végezte el, 59 százalékos hasznosítási arányt érve el ezzel. A visszagyűjtött és hasznosított csomagolás mennyiségén belül ipari begyűjtésből 290.000 tonna, lakossági gyűjtésből pedig mintegy 27.000 tonna (9 százalék) származott.

„A tavalyi év „igazi nagy dobásának” a szelektív hulladékgyűjtésbe bevont lakosok számának dinamikus bővülését tekintem, míg idén a rendszer hatékonyságának növelése a cél” – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója. 2005 végén már több mint 3,6 millió magyar lakos szelektálhatott az ÖKO-Pannon Kht. által koordinált szelektív hulladékgyűjtési rendszerek mintegy 3.130 hulladékgyűjtő pontján.

A hulladékkezelési közszolgáltatás korszerűsítésére és fejlesztésére az állami költségvetés az utóbbi 5 évben összesen 9 milliárd Ft támogatást nyújtott a sikeresen pályázó önkormányzatok számára. Ennek eredményeként létesült – más fontos beruházások, pl. átrakóállomások, komposztálók mellett – az ország közel 500 településén mintegy 4.000, a települések közterületein elhelyezett hulladékgyűjtő sziget és 74 hulladékgyűjtő udvar, összesen mintegy 105 ezer tonna/év kapacitással.

Összességében 4,2 millió lakos számára adott a lehetőség (a vidéki településeken 1160 fő / gyűjtőpont átlagos érték mellett) az elkülönített gyűjtésben való részvételre, még ha sok esetben ez nem is jelenti a szakmailag kívánatos mértékű infrastruktúrát, vagyis azt, hogy a gyűjtősziget 200 méteren belül elérhető legyen a lakos számára. A számok a rendszer folyamatos terjeszkedése mellett a lakosság együttműködő készségének javulását is mutatják: a gyűjtőpontokon 2003-ban 49 kg/fő, 2004-ben 54 kg/fő és 2005-ben 62 kg/fő mennyiségű települési szilárd hulladék került elkülönítetten begyűjtésre, ezen belül a közszolgáltatók által szelektíven begyűjtött csomagolási hulladék mennyisége lakosonként 2003-ban alig volt több 4 kg-nál, viszont 2005-ben már a 10 kg-ot is meghaladta.

„A lakosság szemléletének formálásában, a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás elfogadtatásában kitüntetett szerepet játszhat annak felismertetése, hogy az elkülönítetten gyűjtött, majd feldolgozott vagy külön ártalmatlanított hulladékkal jelentősen csökkenthető a közszolgáltatónak díj ellenében ártalmatlanításra átadott maradék hulladék mennyisége. A korszerű hulladékkezelési közszolgáltatás fajlagos költségei viszont magasabbak, mintha a hulladékot az egyszerű, műszaki védelem nélküli lerakókban kezelnék. A költségekhez – a gyártói felelősség és a szennyező fizet elv alapján – a hulladékká vált termékek, így a csomagolások gyártóinak, forgalmazóinak is hozzá kell járulniuk, ha kell, a jelenleginél is nagyobb mértékben.”

„Ezért is tartjuk kiemelkedően fontosnak a koordináló szervezetekkel, köztük az ÖKO-Pannon Kht-val is, az együttműködést.” – mondta Rakics Róbert, a KvVM helyettes államtitkára.

A tavalyi sikeres együttműködés után a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az ÖKO-Pannon Kht. ismét több lakossági tájékoztató és oktatási tevékenységben működik együtt. A minisztérium támogatásával és részvételével valósul majd meg az ÖKO-Pannon Kht. olimpikonokat is felvonultató szelektív hulladékgyűjtési road show-sorozata, amelyen a szervezők a „Tettek mezeje” mellett játékos sportvetélkedő segítségével tanítják a gyerekeket a környezettudatos magatartásra.

A Kht. által indított lakossági környezetvédelmi figyelemfelkeltő programok közül az Újrahasznosítási Hét, a Zöld Pont védjegy megismertetését célzó kampány és a Hajnal című óvodai ismeretterjesztő mesejáték is a tárca szakmai támogatásával valósul meg. Az együttműködés részeként az ÖKO-Pannon Kht. vállalta, hogy óvodásoknak és általános iskolásoknak készített oktatócsomagját térítés nélkül bocsátja a KvVM rendelkezésére. A minisztérium lakossági szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő társadalmi célú reklámfilmjét az ÖKO-Pannon Kht. terjeszti majd azokban a városokban, amelyek a Kht. által koordinált rendszerben végzik a lakossági szelektív hulladékgyűjtést.

Az ÖKO-Pannon Kht. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évek óta nagy figyelmet és energiát fordít a lakosság környezeti oktatására és szemléletformálására.

Az ÖKO-Pannon Kht. az elmúlt 3 évben egy egységes és komplex oktatóprogramot dolgozott ki, amely az óvodások és az általános iskolások, valamint pedagógusaik számára nyújt átfogó ismereteket az integrált hulladékgazdálkodással kapcsolatban. Az oktatóprogram kiadványokból, tanári segédanyagokból, tesztfüzetekből, oktatófilmből, valamint egy szelektív hulladékgyűjtési mesejátékból áll. A lakosság tájékoztatását és szemléletformálását egy interaktív szelektív hulladékgyűjtési road show, lakossági hírlevelek és olyan látványos akciók szervezésével valósítja meg az ÖKO-Pannon Kht., mint például az idén harmadszor megrendezésre kerülő Újrahasznosítási Hét.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évek óta vezető szerepet játszik a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudatformálásában, oktatásban. A minisztérium tájékoztató kiadványokat jelentet meg, támogatja az integrált hulladékgazdálkodás oktatási programokba való integrációját, tavaly pedig látványos társadalmi célú TV kampányt indított a lakossági szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. A minisztérium minden évben támogatója volt az ÖKO-Pannon Kht. környezetvédelmi kampányainak, többek között az Újrahasznosítási Hétnek valamint az 5 Zöld Pont akciónak.

További információ kérhető:

Pribelszki Edina
Kommunikációs Csoportvezető
ÖKO-Pannon Kht.
Tel.: 383-9305

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás