Hirdetés

A lejárt szavatosságú növényvédő-szerek begyűjtésére hirdetett akcióban eddig 90 tonnát sikerült visszagyűjteni, és ebből már 70 tonnát ártalmatlanított is az a konzorcium, amely a feladat elvégzésére meghirdetett közbeszerzés nyertese volt.

A Design hulladékkezelő és szállító Kft. és a CSEBER növényvédő-szeres göngyölegek visszagyűjtését koordináló szervezet Bács-Kiskun és Pest megyékben kezdte meg a hulladékká vált növényvédő-szerek begyűjtését, és a feladattal március 4-ig, az ártalmatlanítással pedig március végéig végeznek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly nyáron jelentette be, hogy huszonöt millió forintos kerettel akciót indít az országban fellelhető úgynevezett történelmi növényvédő-szer hulladékok begyűjtésére. A tisztázatlan tulajdonviszonyú, lejárt szavatosságú, illetve a forgalomból már korábban kivont növényvédő-szerek károsak lehetnek, illetve kockázatot jelenthetnek az egészségre és a környezetre is.

A pályázati felhívásban meghatározottak szerint Bács-Kiskun és Pest megyékben 85 tonna + 20% = 102 tonna mennyiséget kell begyűjtenie a konzorciumnak, amelyből már 90%-ot, azaz 90 tonnát teljesítettek, és ebből 70 tonnát hulladékégetőben ártalmatlanítottak.

A pályázati kiírásnak megfelelően 5 városban hirdették meg a lakosságnál elfekvő növényvédő-szer hulladék visszagyűjtését. Kiskunfélegyházán 260 kg, Baján 800 kg, Kiskunhalason 130 kg, Gödöllőn 770 kg gyűlt össze. Kecskeméten március 3-4-én, a Design Kft. telephelyén (Kecskemét Ipar utca 6.) várják a lakosságnál elfekvő lejárt szavatosságú növényvédő-szer hulladékokat.
Zala, Somogy és Veszprém megyékben a Balaton védelme érdekében, a természetben tartósan megmaradó szerves szennyezőanyagok: úgynevezett POP-ok, elsősorban régi növényvédő-szer hulladékok begyűjtését és ártalmatlanítását is elvégzi a konzorcium, 21 tonna mennyiség erejéig. A megyei Növény-és Talajvédelmi Szolgálatok ezen a héten küldik ki a növényvédő-szert felhasználók felé felhívásukat, és március 17-ig lehet megtenni a bejelentéseket az elfekvő POP-okról. A bejelentett mennyiségek összesítését március 20-24. között tervezik, a begyűjtést és ártalmatlanítást pedig április végéig teljesítik.
A Bács-Kiskun és Pest megyeihez hasonlóan Zala megyében is terveznek lakossági visszagyűjtési akciót, melynek helyét és időpontját később határozzák meg.

Helyzetkép
Magyarországon az elmúlt 50 évben összesen közel 2 400 000 tonna növényvédő szert használtak fel, amelynek csaknem 20 %-a (összesen 446 881 tonna) perzisztens szerves szennyező (angol rövidítéssel: POP) hatóanyagot tartalmazó készítmény volt. A forgalomból már kivont, betiltott POP hatóanyag tartalmú készítmények alkalmazása jellemzően az 1950-1975. közötti időszakra esik.
Az országban azonban mind a mai napig találhatóak lejárt szavatosságú, forgalomból kivont vagy már nem is azonosítható növényvédőszer-készítmények, amelyek ilyen módon veszélyes hulladékká váltak. Mennyiségük, hol létük és összetételük nem mindig ismert. Az elmúlt években több civil és hatósági kezdeményezés indult a növényvédő-szer hulladék készletek felderítésére.

2003-ban a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (NTKSZ) országos felmérést végzett. Az összesített adatok szerint ekkor több mint 300 tonna növényvédő-szer hulladék és csaknem 600 tonna növényvédő-szeres csomagolóeszköz hulladék volt hazánkban.
2004-ben, kifejezetten a POP leltár elkészítéséhez az NTKSZ végzett ellenőrzési akciót, amelynek eredménye szerint, az ellenőrzött raktárakban beazonosíthatóan POP hatóanyag tartalmú szert nem találtak, azonosíthatatlan készítmények azonban előfordultak. Míg a használatban lévő raktárak esetén a növényvédő-szereknek csupán 1-2%-a nem volt azonosítható, addig a nem használt, ill. elhagyott raktárakban lévő készlet döntő része nem azonosítható.

Lépni kell!
A növényvédő-szer hulladék kezelésére vonatkozóan a jogszabályi háttér ma már rendezett. Az újonnan képződő hulladék begyűjtésére és ártalmatlanítására – a gyártói felelősség elve alapján – a forgalmazott növényvédő szer mennyiség 97 %-áért hazánkban felelős 20 gyártó 2003-ban megalapította a CSEBER (Csomagolóeszköz Begyűjtési Rendszer) Kht-t, amely koordináló szervezetként gondoskodik a hulladék kezeléséről. A CSEBER közreműködésével az elmúlt években ártalmatlanításra került a régről itt maradt és felmért, növényvédő-szerrel szennyezett csomagolóanyag csaknem teljes mennyisége is.

A környezetvédelmi felügyelőség az akció időtartamára teljes szankciómentességet hirdetett, azaz a leadott növényvédő-szer hulladék alapján nem indított eljárást abban az esetben sem, ha a hulladék tulajdonosa elmulasztotta korábban a jogszabályi kötelességét teljesíteni és a hulladékról megfelelően gondoskodni. Erre az időszakra átmenetileg lehetőséget kaptak a növényvédő-szer hulladékok tulajdonosai, hogy ingyen és jogi következmények nélkül rendezzék végre e hulladékok sorsát. A program lezárása után azonban rendkívüli hatósági ellenőrzéseket tartanak a zöldhatóságok, és ahol jogszabályellenesen tárolt növényvédő-szer hulladékot találnak a munkatársaik, a lehető legnagyobb szigorral fognak eljárni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás