Hirdetés

A Balaton állapotával kapcsolatos kedvező változások ellenére a környezetvédelmi tárca megbízta a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy készítsen elemzéseket egy esetleges újabb aszályos időjárás hatásairól és a kárelhárítás lehetőségeiről – hangzott el a Balaton Tárcaközi Bizottság idei első ülésén.

Az ülésen – melyen a tóval foglalkozó kormányhatározat tavalyi végrehajtását tekintették át – elhangzott: továbbra is kiváló a Balaton vízminősége, a magas vízállás miatt pedig öt esztendő után tavaly szeptemberben újra meg kellett nyitni a Sió-zsilipet. A tó állapotával kapcsolatos kedvező változások ellenére a zöldtárca megbízta a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy vizsgálja meg egy esetleges újabb aszályos időjárás hatásait és a kárelhárítás lehetőségeit.

A bizottság beszámolót hallgatott meg a szennyvízkezelés helyzetéről is. A környezetvédelmi tárca szakértői közölték, néhány hónapon belül bezárul a Balaton körüli főgyüjtő csatornarendszer, amelyre újabb települések kapcsolhatják rá szennyvízhálózatukat. A balatoni regionális szennyvízelvezetési- és tisztítási fejlesztésekre 2005-ben 970 millió forint jutott, befejeződött a balatonfüredi szennyvíztisztító-telep építése és a keszthelyi regionális szennyvíztisztító korszerűsítése.

A kis-balatoni vízvédelmi beruházás második szakasza 2007-ben folytatódik. A tó vízminőségét javító projekt előkésztésére 519 millió forint áll rendelkezésre, a megvalósítás pedig 7,1 milliárd forintba kerül. Tavaly is folytatódott az engedély nélküli betöltések és bejárók bontása, a szakemberek összesen 43 stéget és 270 hajózást veszélyeztető karót távolítottak el.

A tavalyi év további eredménye, hogy elindult a térség 659 települését, mintegy 1 millió lakosát érintő korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek megvalósítása. A dél-balatoni, a nyugat-balatoni, valamint az észak-balatoni regionális beruházások összértéke 27,5 milliárd forint. A régió gazdasága és idegenforgalma szempontjából meghatározó gyorsforgalmi úthálózat bővítésére (M7-es autópálya, 70 és 71-es autóút) 2005-ben mintegy 70 milliárd forintot költött az állam – derült ki a gazdasági tárca beszámolójából.

Folytatódott a balatoni vasútállomások korszerűsítése, 170 millió forintos közmunkaprogram keretében pedig elvégezték a vasúti területek rendbetételét. A Balatonrendesen hiányzó 1 kilométernyi szakasz híján pedig elkészült a tó körüli bicikliút.
A régió közbiztonsági helyzete szintén javult 2005-ben, hét százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények és csaknem negyedével a külföldi sértettek száma az előző évhez képest. A bizottság sikeresnek ítélte a Balaton Turizmus Kártya tavaly nyári bevezetését, a műanyag lapocska az idei szezontól várhatóan újabb szolgáltatások kedvezményes igénybevételére jogosít majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás