Hirdetés

A környezet- és természetvédő szervezetek XVI. Országos Találkozója állásfoglalása ERDEINK JÖVŐJÉRŐL

A természet védelme, erdeink megőrzése és jövőben kívánatos kezelése érdekében a Környezet és Természetvédő szervezetek az előző három évben elfogadott állásfoglalásaikhoz hasonlóan, a várható változások tükrében (erdő törvény módosítás, nemzeti parki törvény, NFT II., NATURA 2000 stb.) felkérik az Országgyűlést, a Kormányt, az illetékes hivatalokat és intézményeket, az alábbi intézkedések megtételére.

Szükségesnek tartjuk az Erdő védelméről szóló tv-nek megfelelően egy olyan érdekegyeztető testület létrehozását, mely az erdőkkel kapcsolatos társadalmi igények egyeztetését szolgálja. Ezen testület létét és formáját jogszabályi szinten kell szabályozni.

A testület munkájában a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek (OT által delegált) képviselőinek is helyet kell kapniuk. Ezen testület (Országos Erdő Tanács) feladata legyen a társadalmi viták előkészítése érdekegyeztetés különböző társadalmi érdekcsoportok között, jogszabályok/ jogszabály-módosítások kezdeményezése, szakmai koncepciók ill. stratégiák, tervezetek véleményezése.

Az erdőkkel kapcsolatos jogszabályokban is jelenjenek meg olyan fontos ágazatokon átívelő EU-s jogok, mint a környezeti információkhoz való hozzáférés, illetve a nyilvánosságnak a döntéshozatalban való részvétele. (Aarhus-i Egyezmény)

Az erdők (erdei életközösségek) ezen belül elsősorban az őshonos fafajokból álló természetszerű erdőállományok fenntartása globális és össztársadalmi/nemzeti érdek.

Szükségesnek tartjuk a Nemzeti Agrár- Környezetgazdálkodási Program mintájára egy olyan támogatási rendszer kialakítását, amely elsősorban a természetszerű erdők fenntartását és természetességének javítását, területi növelését, továbbá közjóléti funkciók kielégítését célozza meg.

Továbbra is fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy az állami erdőterületek maradjanak tartós állami tulajdonban.

Az állami erdőket ki kell vonni a profitorientált gazdálkodás alól. A természetvédelmi és közjóléti funkciók érvényesítése érdekében az erdők (mint életközösségek) természetközeli állapotának fenntartásában és fejlesztésében érdekelt, nem profitorientált, egységes kezelő szervezet kialakítását tartjuk szükségesnek.

Elő kell segíteni a természetes folyamatokra alapozott, az erdők természetességét fokozó, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodási módszerek elterjedését. Ehhez szükségesnek tartjuk a jogi szabályozás és a támogatási rendszer átalakítását, valamint a szakképzés és felsőoktatás ennek megfelelő fejlesztését.
A természetvédelmi szakigazgatási struktúra átalakítása valamint a szakmai és társadalmi konszenzus hiánya miatt szükségesnek tartjuk a fokozottan védett területeken a fakitermelési moratórium bevezetését, amelyet legalább a szakmai és társadalmi érdekegyeztetési mechanizmusok kiépítéséig fenn kell tartani.

Veszprém, 2006. március 11.

Kapcsolódó anyagok:

A civilek és az erdészszakma közös erdőfórumot tartott

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás