Hirdetés
Czech-press - Prága

A Cseh Köztársaság meghosszabbította azoknak a hulladéktípusoknak a listáját, amelyek importjához a környezetügyi minisztérium engedélye szükséges – közölte újságírókkal. Libor Ambrozek cseh környezetügyi miniszter.

“Szigorúbb engedélyezési rendszer lép életbe az olyan hulladékok vonatkozásában, amelyek gyakran találhatók illegális hulladék-lerakóhelyeken. Ilyenek például a leselejtezett textíliák és szőnyegek, a kidobott ruhaneműk, papíráruk és műanyagok” – mondta hétfői nyilatkozatában Ambrozek, jelezve, hogy az erre vonatkozó határozat néhány napon belül hatályba lép.
Az új irányelv értelmében a vámosoknak a külföldi hulladékszállító teherautók ellenőrzésekor viszgálniuk kell, hogy a szállított hulladék további feldolgozásra kerül-e Csehországban vagy sem. Ha a beszállításhoz nincs meg a környezetügyi minisztérium engedélye, akkor a vámosok a határról visszafordíthatják a teherautót.
A cseh környezetügyi minisztérium annak nyomán döntött a szigorításról, hogy 2005 vége óta német hulladék árasztotta el Csehországot, főleg az ország határ menti területeit. Becslések szerint mintegy 15 ezer tonna hulladék jutott be Csehországba, nagyrészt illegálisan az elmúlt hónapokban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás