Hirdetés
Forrás: zoldtech.hu

Két pályázatot hirdetett meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium: az egyik a lakossági energiamegtakarítás támogatását, a másik a megújuló energiaforrások bővítését szolgálja. Pályázni 2006. március 31-től lehet.

A lakossági energiamegtakarítás pályázatnál (nyílászáró csere, hőszigetelés, energiatakarékos berendezések) összesen 880 millió forint áll rendelkezésre, ez körülbelül 3300 eredményesen pályázó támogatását teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére kiírt pályázat keretösszege 183 millió forint, melyből becslések alapján 500 pályázó kaphat pénzügyi segítséget. A pályázatok benyújtására postai úton az Energia Központ címére (1476 Budapest, Pf: 288) 2006. március 31-től van lehetőség.

NEP-2006-1 kódszámon lehet pályázni a lakossági energiamegtakarítás támogatására. A támogatásért hagyományos technológiával épült lakások tulajdonosai pályázhatnak, abban az esetben, ha magyar állampolgárságú természetes személyek. Az egyedi lakás tulajdonosok mellett pályázhatnak a hagyományos technológiával épült épületeknél a lakásszövetkezetek, illetve társasházak tulajdonosi közösségei.
Pályázni a következő korszerűsítési célokra lehet: 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek utólagos hőszigetelése, 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek nyílászáróinak utólagos hőszigetelése, illetve cseréje, hagyományos technológiával épült lakóépületek meglévő fűtési, illetve melegvíz ellátási berendezéseinek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésre való cseréje.

Egyedi tulajdonosként induló pályázóknál az elnyerhető támogatás abban az esetben, ha a felsoroltak közül csak egy korszerűsítési célra irányul max. 300 eFt, ha kettő vagy három célra, max. 600 eFt. A támogatás nem haladhatja meg a beruházási költség egyharmadát.

Társasházak, illetve lakásszövetkezetek esetében, ha egy célra irányul a pályázat, az elnyerhető támogatás a beruházásban érintett lakásszám x 200 eFt, több korszerűsítési cél esetében az érintett lakásszám x 400 eFt. A támogatás itt sem haladhatja meg az összberuházás egyharmadát.

NEP-2006-2 kódszámmal lehet pályázni a megújuló energiaforrások felhasználásának a bővítésére. Ebben a pályázatban kizárólag magánszemélyek pályázhatnak saját ingatlan vonatkozásában, amennyiben magyar állampolgárságú személyek. Az alábbi beruházásokkal lehet pályázni: biomassza-felhasználás növelése, geotermikus-felhasználás növelése, szélenergia-felhasználás növelése, napkollektorok, napelemek létesítése, megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések létesítése, hőszivattyú létesítése.
Az elnyerhető támogatás abban az esetben, ha kizárólag napkollektoros rendszer létesül, nem haladhatja meg a 300 eFt-ot, egyéb beruházásnál, vagy ha a napkollektor mellett más megújuló energiahordozó beruházás is történik, akkor nem haladhatja meg az 500 eFt-ot. Az a feltétel itt is érvényesül, hogy a beruházás egyharmadát nem haladhatja meg a támogatás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás