Hirdetés

25 magyar diák vesz részt a Nemzetközi Ifjúsági ÖKO-Parlament programban, amelynek keretében a 14-17 éves fiatalok környezetvédelmi problémákat tárnak fel és megoldási javaslatokat készítenek.

Az európai csomagolási hulladék hasznosítást koordináló szervezeteket összefogó PRO EUROPE IYEP (International Youth Eco-Parliament) elnevezésű programja a diákok, fiatalok környezettudatának formálását célozza nemzetközi szinten. A korábban csak európai országokat érintő, de mára nemzetközi szintre kiterjesztett program középpontjában a környezeti nevelés, a diákok környezet iránti felelősségérzetének elmélyítése áll. A szervezők szándéka, hogy a résztvevő gyerekek a felnőtteket, nem utolsó sorban a döntéshozókat is megszólítsák a környezet megóvásának érdekében. Magyarország a PRO EUROPE tag ÖKO-Pannon Kht. jóvoltából kapcsolódott a programhoz.

A 2005. decemberétől 2006 októberéig tartó 2. Nemzetközi Ifjúsági ÖKO-Parlament programban 14 ország 100 csapata vesz részt. A csapatok tagjai 14-17 éves tanulók, akik egy-egy helyi környezeti problémát vizsgálnak, megoldási javaslatokat dolgoznak ki, majd a tapasztalataikat 7 különböző érdekcsoport valamelyikéhez (civil szervezetek, oktatók, kutatók, nemzetközi szervezetek, újságírók, vállalatok, hatóságok) címzett nyílt levélben foglalják össze. A program záró fóruma a nemzetközi parlamenti ülés, amelyet 2006. október 18. és 20. között rendeznek Párizsban.

Magyarországról a Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 5 csapatának 25 tanulója vesz részt idén a programban. Az egyes csapatok kutatási területei: egészséges és környezetbarát iskolabüfé; az iskola energiatérképe; a szórólapok környezeti problémái; kisiskolások környezeti nevelése; belső kerületek zöldebbé tétele. A diákok jelenleg kutatómunkát végeznek a választott témákban: kérdőívek, interjúk, könyvtárazás és az internet segítségével igyekeznek minél mélyrehatóbban tanulmányozni az egyes problémákat.
A kutatás lezárásaként elkészített nyílt levelek végleges változatát az április végén megrendezésre kerülő Magyar Ifjúsági ÖKO-Parlamentben résztvevő diákok és szakértő zsűri fogadja majd el. Ezt követően hazai hatóságokhoz, oktatókhoz, civil és nemzetközi szervezetekhez juttatják el a leveleket, párhuzamosan pedig nemzetközi szintű nyílt leveleket is megfogalmaznak. Az európai és kanadai csapatok munkájának összehangolását, a nemzetközi levélírást a www.eyep.info honlap, fórum és chatszoba segítik. A gyerekek felkészülését a gimnázium pedagógusai és az ÖKO-Pannon Kht. munkatársai irányítják.

Előzményekről

Az 1. Ifjúsági ÖKO-Parlamentet 2003. december és 2004. október között rendezték meg. Ekkor 3000 európai diák vett részt a kutatásban. A PRO EUROPE kongresszuson Berlinben 10 ország 120 fiatal delegáltja számolt be kutatási eredményeikről, és ekkor nyújtották át az EU vezető tisztségviselőinek a Fehér Könyvet, amely a cselekvési javaslatokat tartalmazta. Hazánkból 5 diák vett részt ezen az eseményen.

Az ÖKO-Pannon Kht.-ról

Az ÖKO-Pannon Kht. a hazai csomagolási hulladék újrahasznosítását koordináló szervezet, amely a szelektív hulladékgyűjtés működési többletköltségének egy részét fedezi azokban a városokban, ahol szerződést kötnek a kht.-val a hulladékká vált csomagolás gyűjtésére, illetve az annak sikerességét támogató kommunikációs és oktatási programok közös megvalósítására. A kht. koordináló szervezetként hangolja össze a rendszerbe bekapcsolt városok, a helyi kommunális szolgáltatók, valamint más hulladékgyűjtők és -hasznosítók tevékenységeit és koordinálja az anyagok áramlását a kibocsátástól a gyűjtésen át egészen a hasznosításig. Az ÖKO-Pannon Kht. ezen túlmenően a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő városok felnőtt és gyermek lakosságának rendszeres tájékoztatásával és folyamatos oktatásával segíti a már kiépített szelektív gyűjtő rendszerek hatékony használatát annak érdekében, hogy a visszagyűjtött hasznosítható anyagok mennyisége növekedjék, a hulladéklerakók és így a környezet terhelése pedig jelentősen csökkenjen.

További információ:

Pribelszki Edina / dr. Bendik Gábor ÖKO-Pannon Kht.
Tel.: 1/383-9305/2-es mellék; Fax.: 1/383-9306
e-mail: epribelszki@okopannon.hu  vagy gbendik@okopannon.hu  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás