Hirdetés

Verena Dunst tartományi tanácsos Burgenland génmódosított terményektől való mentességének megőrzése mellett emelt szót. Gloria Petrovics a Gen Attac Österreich képviselője pedig a közös sajtótájékoztatón a géntechnika túlzott elkötelezettjének minősítette az EU-Bizottságot. Verena Dunst a génmódosított terményektől mentes élelmiszerek vásárlására bíztatta a fogyasztókat.

Gloria Petrovics egyik társszervezője az április ötödikén Bécsben megrendezésre kerülő “Felvonulás a Géntechnika-mentes Európáért” demonstrációnak. A kezdeményezők egyebek közt azt követelik, hogy az egyes régiók saját döntésük alapján géntechnika mentes területté nyilváníthassák magukat és ezt a jog eszközeivel módjuk is legyen érvényesíteni.

Verena Dunst egyértelmű és pontos jelölési megoldást követel a génmódosított terményeket tartalmazó élelmiszerek megkülönböztetésére, mivel a jelenlegi alkalmazott rendszerben csak nehezen tudnak eligazodni a fogyasztók. A jelölési kötelezettség csak a génmódosított szójára és kukoricára vonatkozik. A tartományi tanácsos szerint “az osztrákok nyolcvan százaléka nem hisz a géntechnika élelmiszeripari alkalmazásának előnyeiben”.

A géntechnika alkalmazása kizárólag az egyes géneket szabadalmaztató konszernek számára jelent előnyt, mivel ezzel függőségi helyzetbe tudják hozni a mezőgazdasági termelőket – mutat rá Gloria Petrovics. Szerinte a géntechnika “még nem kellőképpen kiérlelt és kutatási háttere sem eléggé megalapozott”. A géntechnika alkalmazásában “a választás szabadsága mindössze arra korlátozódik, hogy a génmanipulált terményektől mentes élelmiszereket előnyben részesítő fogyasztóknak többet kell fizetniük” – fejti ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás