Hirdetés

A sikeres árvízi védekezés után a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei most a gátak és egyéb védművek lebontását végzik. A megfeszített munka után még mindig 210 ember dolgozik a bontáson. A lezárt zsilipkapukat 6,5 méter magas vízállás alatt, feltehetően csütörtökön fogják megnyitni. A Hajógyári szigeten gátat vágtak át, hogy a víz vissza tudjon folyni.

Ma délben a Duna vízállása 676 cm volt, ami megfelel az előrejelzéseknek. Az apadásnak megfelelően az FCSM Rt. folyamatosan nyitja meg a lezárt árvízvédelmi kapukat. Az árvíz alatt 52 kapu volt lezárva, 18 már újra nyitva áll a forgalom előtt. 8-án 16 órakor a Bem rakpart újra teljes szélességében járhatóvá vált.

9-én lebontották az Erzsébet hídnál levő ideiglenes gátat. Ugyanezen a napon a 80%-ban víz alatt álló Hajógyári szigeten szakemberek gátat vágtak át, annak érdekében, hogy a több mint 1 millió m3 víz lefolyjon a szigetről.
10-én a Királyok útján levő 700 m hosszú, félútnyi szélességű, 70 cm magas agyagtöltés bontását kezdték meg. A római parton a homokzsákokból készült ellennyomó medencék bontása is megindult.
A Margitszigeten kedden kezdődik majd az ideiglenes gát bontása. A 210 ezer homokzsákból készült gát bontása várhatóan 3-4 napig tart.
A közcsatornák lezárt zsilipjeit 6,5 m-es vízállás alatt nyitják meg újra. Várhatóan csütörtökön már nem kell a most működő 48 szivattyúnak átemelnie az érkező vizeket. A hét második felére a hat végponti átemelő telep és az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep árvízi üzemmódról normál üzemmódra áll át.
Az elmúlt napokban a Fővárosi Csatornázási Művek teljes létszáma dolgozott, hogy megóvja a Fővárost az árvíztől, s közben a „normál” működést és a köznapi feladatait is el tudja látni. Az FCSM jelenleg is 210 fővel dolgozik az árvízi védekezést követő bontási munkálatokon.
Az FCSM Rt. külön köszönetét fejezi ki a rengeteg önkéntesnek, a védekezést segítő cégeknek és szervezeteknek: Alterra, Penta, Sade, Főkert, Polgári Védelem, Tűzoltóság, Honvédség és Rendőrség.

További információ: Bátori Marianna kommunikációs vezető (FCSM Rt.) Tel.: 30/332-9617

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás