Hirdetés

A tavasz közeledtét jelzik a visszatérő gólyák Komárom-Esztergom megyében. A Naszály mellett található Ferencmajorban és Táton már párban fészkelnek a gólyák, de Bokodon, Dadon, Császáron és Mocsán is elfoglalták fészkeiket, sőt Almásfüzitőnél is megjelentek a még vonuló madarak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja 1994-től pontos, számítógépes nyilvántartást vezet a fészkelő fehér gólyákról, nyomon követik tavaszi érkezésüket, a párok kialakulását, a fészekaljak sorsát egészen a kirepülésükig. 2005 júniusában a több napig tartó csapadékos időjárás következményeként a fészkek nagy részénél fiókapusztulás történt. Ez az egyik oka annak, hogy a fehér gólyának az elmúlt 11 évet tekintve a tavalyi esztendő volt a legrosszabb.
A madarak visszatérésével kapcsolatban felmerül a gondolat, hogy a telelő területekről érkező szárnyasok magukkal hurcolhatják a vírust. A megyei szakemberek véleménye szerint erre igen csekély az esély, mivel a madarak olyan nagy távolságot repülnek át két hónap alatt, míg hazánkba érkeznek, hogy ez még egy egészséges állat számára is igazi erőpróbát jelent. Egy fertőzött, legyengült madár képtelen lenne erre és már az út során elpusztulna.
A szakemberek egy országos program keretében a fiókákat egyéni sorszámmal ellátott színes gyűrűvel jelölik meg, ez nagy felbontású távcsővel messziről leolvasható. Így tudják beazonosítani, illetve figyelemmel kísérni a szárnyasokat vándorlásaik útján – tette hozzá a Gólyavédelmi Program megyei koordinátora.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás