Hirdetés

A Fővárosi Állat- és Növénykert – a többi magyarországi állatkerthez hasonlóan – vakcinázással védi értékes madárállományát a hazánk területén is felbukkant madárinfluenza vírusa ellen. A magas természetvédelmi és eszmei értéket képviselő hazai és egzotikus madarak oltására a betegség kialakulásának megelőzése céljából van szükség.

Minden olyan madárfaj oltását elvégezzük, amely külső röpdéjében elméletileg érintkezhet az állatkert területére berepülő vadmadarakkal, amelyek akár a betegség tüneteinek megjelenése nélkül is hordozhatják a vírust, tehát fertőzhetnek. A Budapesti Állatkertben a megelőző vakcinázásra 2006. április 11-én és 12-én került sor.

Miért van szükség a madarak oltására?

A madárinfluenza ellen Magyarországon jelenleg nem engedélyezett a veszélyeztetett állományok (házi szárnyasok) immunizálása, mert az megzavarhatja a kórokozó vírus megjelenésének felismerését, gátolja az állategészségügyi igazgatási, hatósági intézkedéseket. Az állatkertekben tartott, különösen nagy természetvédelmi értéket képviselő egzotikus és hazai madárfajok kivételt jelentenek: ezen állományok esetében az eljáró hatóság engedélyezte a madarak megelőző oltását, hogy egy esetlegesen kialakuló megbetegedéstől megvédhessük madarainkat.
Fontos megjegyezni, hogy egyetlen magyarországi, sőt európai állatkertben sem fordult elő madárinfluenza megbetegedés, ennek ellenére négy ország (Hollandia, Svájc, Portugália, Belgium) állatkertjeiben még 2005. decemberében elvégezték az oltást, további hat európai ország (Francia-, Spanyol-, Svéd- és Magyarország valamint Dánia és az Egyesült Királyság) állatkertjeiben pedig áprilisban engedélyezték a védett madarak vakcinázását! Az állatkerti állatorvoslás egyik legfontosabb feladata a megelőzés, ezért állatorvosaink minden olyan esetben ahol ez megtehető, védőoltással igyekeznek a fertőző megbetegedések kialakulását elkerülni. Ebben az esetben is rendkívül csekély annak a lehetősége, hogy a röpdékben, kifutókon tartott madarak megfertőződhessenek az Állatkertbe esetleg berepülő, vírushordozó vadmadaraktól, ennek ellenére állatorvosaink most is elvégzik a megelőző vakcinázást, hogy a lehető legkisebb fertőzési kockázatnak se tegyük ki értékes madárállományunkat.


Madárinfluenza a különféle házi baromfiállományokban (elsősorban pulykákban, gyöngytyúkokban, tyúkokban, vízimadarakban) világszerte bármikor előfordulhat. Fertőzöttek lehetnek a vadon élő madárfajok is, különösen a vízimadarak (vadkacsák, vadlibák, hattyúk, gázlómadarak), amelyek akár a betegség tüneteitől mentesen is hordozhatják a vírust. Az influenzavírussal fertőzött madarak a vírusokat minden testváladékukkal és a bélsarukkal (ürülékükkel) nagy tömegben ürítik. Az állatokból kijutott vírusok a természetes vizekben 1-2 hétig élet-, vagyis fertőzőképesek maradnak.

Bővebb információval szívesen szolgál a

 

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

 

Tel.: Szabon Márta 0620/559 3122

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás