Hirdetés

A magyar kibocsátási jegyzék indulásával párhuzamosan megindulhat a kibocsátási egységek kereskedelme az euets.com CO2 tőzsdén – jelentette be a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft., budapesti székhelyű emisszió kereskedő vállalat.

Az euets.com az első szén-dioxid tőzsde Közép-Kelet-Európában, amely közvetlen hozzáférést biztosít az európai kibocsátás-kereskedelmi piachoz és egyszerű, biztonságos valamint alacsony költségű kereskedési lehetőséget kínál az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében résztvevő összes üzemeltető számára.
Az euets.com a Climex tőzsdeszövetség tagja, melynek összekapcsolt kereskedési platformjai összeurópai szinten egyidejű hozzáférést biztosítanak a karbon-kvóták azonnali piacához. Nyolc ország eladói és vevői már aktívan kereskednek a Climex platformon, amely az euets.com által magyar, cseh, szlovák és lengyel üzemeltetők és kereskedők számára is saját nyelven elérhetővé válik. A Climex Szövetség regionális partnerei a New Values (Hollandia), SENDECO2 (Spanyolország), euets.com (a Vertis Kft. üzemeltetésében, Magyarország), STX Services (Hollandia), APX Power Limited (Egyesült Királyság) és az APX B.V. (Hollandia).
Az Climex Szövetség teljes körű elszámolást nyújt a platformon lebonyolított minden ügylet esetében. Az elszámolás az ún. DvP, azaz delivery versus payment alapon történik. Az ügyletek elszámolását két cég, az APX B.V. és az APX Power Limited (mely APX Power UK néven kereskedik, és korábban UKPX néven vált ismertté.) Az APX garantálja a szállítást és a fizetést, kiküszöbölve ezáltal a partnerkockázatot.
Havonta több millió kibocsátási egység cserél gazdát Európa-szerte. Magyarországon az azonnali kereskedés csak most indulhat el a forgalmi jegyzék késése miatt. Közép-Kelet-Európában egyedül Lengyelország nem osztotta ki a kibocsátási egységeket a rendszer hatálya alá eső vállalatok számára.

„Az euets.com lehetővé teszi az összes üzemeltető számára Közép-Európában, hogy teljes mértékben részesülhessenek az emisszió kereskedelem okozta előnyökből,, egyszerű, alacsony költségű és átlátható módon – mondja Baráth Barna, a Vertis Kft. ügyvezető igazgatója. „A felhasználó kezében van az irányítás: közvetlenül más európai vállalatokkal lehet kereskedni és az euets.com valódi piaci árak elérését teszi lehetővé. Mindenki részese lehet a kereskedésnek” – tette hozzá Baráth.
Javier Tordable, a SENDECO2 mediterrán CO2 tőzsde ügyvezető igazgatója szerint „az euets.com a SENDECO2 komplementere lesz. A legtöbb közép-európai vállalat nettó eladóként jelenik meg a piacon, ezek megfelelő kínálatot jelenthetnek a mediterrán üzemeltetők támasztotta kereslettel szemben”.
„Örömmel látjuk az euets.com aktivitását a Climexen és hisszük, hogy ez valódi lendületet jelent a Climex Szövetség számára is. Tagjaink, beleértve nagy energiaipari vállalatokat és végfelhasználókat, mostantól még szélesebb likviditású piachoz csatlakozhatnak a Climex Szövetségen keresztül, vásárlókkal és eladókkal az ajtójuk köszöbén.”, kommentálta Jeremy Hall, az APX Csoport egyesült kirányságbeli igazgatója.
Az euets.com tőzsde egyszerű, internet alapú kereskedési platform, melyen a kereskedés nem igényel speciális szakértelmet vagy számítástechnikai felszerelést. Az euets.com-on nincsen regisztrációs, illetve éves díj, kizárólag alacsony tranzakciós díj fizetendő a platformon lebonyolított ügyletek után.
# # #

További információért, nagy felbontású logóért kérem forduljon kollégánkhoz:
Szabó Gergely, az euets.com Kft. ügyvezetője
Telefon: 06 1 488 8417
Mobil: 06 30 346 62 14
Fax: 06 1 488 84 11
E-mail: gergely.szabo@euets.com
www.euets.com

Megjegyzés a szerkesztőknek:

Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Az euets.com tulajdonosa és üzemeltetője a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft. A Vertis a kibocsátás-kereskedelmi és környezetvédelmi piacokra szakosodott befektetési, pénzügyi tanácsadó és kereskedő vállalat. A cég 1998-ban alakult, Közép- és Kelet-Európában az elsők között hajtott végre tranzakciókat a Kiotói Jegyzőkönyv Együttes Végrehajtás mechanizmusán keresztül, az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerben (EU KKR), és az önkéntes kibocsátás-csökkentési piacokon; tevékenysége során több mint 8 millió egység tranzakciójában működött közre. A Vertis központja Budapesten van, további irodák működnek Prágában, Varsóban és Kijevben.
URL: www.vertisfinance.com

Climex Szövetség
A Climex Szövetség a kiotói egységek kereskedelmére egységes pán-európai SPOT kereskedési piacot kínál az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében. A szövetség egész Európát átöleli, tagjai a New Values (Hollandia), a Sendeco2 (Spanyolország), Vertis tulajdonában lévő euets.com, a Wallich & Matthes (Hollandia), valamint két elszámolóház, a holland székhelyű APX B.V. és az egyesült királyságbeli APX Power Limited (amely APX POWER UK néven kereskedik). A Climex kereskedési platform megalkotója a New Values, amely SPOT kereskedést kínál az EU kibocsátási egységekkel és a kiotói egységekkel is. A Climex kereskedési platform biztosítja az eladók és vevők közötti anonim kereskedést. A platform egyedi, köszönhetően egyszerű használatának és költség-hatékonyságának mind a kis- és közepes, mind a nagy mennyiségben kereskedő vállalatok, mind az áramtermelők, mind az áramfogyasztók igényeit kielégíti.

A Szövetség tagjai

APX B.V.
APX az első független internet alapú áramtőzsde a kontinentális Európában. Indulása, 1999 májusa óta, az APX a 24 órás forward piac résztvevői számára standardizált termékeket és rugalmasan kialakított blokk ajánlatokat kínál az elektromos áram vételére és eladására a holland árampiacon. Az APX az áram ügyletek során központi szerződő félként jelenik meg, anonimitást biztosítva ezáltal minden tag számára. Az APX benchmark adatokat és ipari indexeket is szolgáltat. Ezen túlmenően az APX tölti be a központi elszámolóház szerepét a Climex szövetség kontinentális európai résztvevői számára, mely az azonnali kibocsátás-kereskedelmi szerződések piactere.
URL: www.apxgroup.com

APX Power Limited (APX Power UK néven kereskedik)
APX Power UK 2000-ben nyílt meg, Nagy-Britannia első független áramtőzsdéjeként. Az APX Power UK ma már a hét minden napján, naponta 24 órában anonim piacteret, integrált kereskedést, elszámolást és árfolyamjegyzést biztosít az azonnali áramszerződések számára; valamint kereskedési felületet üzemeltet az elszámolt határidős szerződések számára. Az APX Power UK biztosítja a Climex Szövetség egyesült királyságbeli résztvevők ügyleteinek elszámolását, amely az azonnali kibocsátás-kereskedelmi szerződések piactere. Ezen túlmenően a APX Power UK benchmark adatokat kínál és hiteles és megbízható ipari indexeket szolgáltat az Egyesült Királyság energia piaca számára. Az APX Power Limited, amely APX POWER UK néven kereskedik, az angol FSA (a magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megfelelője) szabályozása alá tartozik.
URL: www.apxgroup.com

New Values
A New Values a kibocsátási jogok kereskedelmének előmozdítója, tulajdonosai a Rabobank és a TenneT, a holland áramszolgáltató. A New Values hozta életre a „Climex” kereskedési platformot, azonnali kereskedést kínál az EUA és a kiotói bizonyítványok piacán. A platform az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer azonnali piacának indulása, 2005 júniusa óta működik. A Climex egyedi, rendkívül felhasználóbarát és biztonságos internet kapcsolaton keresztül költség-hatékony kereskedést biztosít, mind a kis és közepes, mind a nagy mennyiségben kereskedők számára.
URL: www.newvalues.net

SENDECO2
A SENDECO2-t, a mediterrán CO2 kibocsátási tőzsdét 2004 szeptemberében alapították. A SENDECO2 nagy, közepes és kis ipari létesítmények számára a kibocsátási egységek azonnali kereskedési rendszerét biztosítja, hatékony, biztonságos, transzparens és méltányos módon. A SENDECO2 barcelonai székhelyű, teljeskörűen működik Spanyolországban és a hivatalos hatóságok támogatottságát élvezi, a SENDEXO2 jelenleg tapasztalatait és szakértelmét más mediterrán országokban, mint Olaszország és Portugália terjeszti ki.
URL: www.sendeco2.com

STX Services
Az STX Services teljeskörű szolgáltatással megoldást kínál olyan európai szervezetek számára, amelyek a dinamikusan változó energiapiacokon jelentős kockázatokkal szembesülnek. A Wallich & Matthes új vállalkozásaként, az STX az energia divízióból alakult ki, amely energiával, széndioxid jogokkal és derivatívokkal kereskedett ezek professzionális piacán az elmúlt öt év során. STX a Wallich & Matthes B.V. különálló divíziója, mely megközelítőleg 60 teljes munkaidős professzionális szakértőt foglalkoztat, amszterdami és prágai irodáiban. A cég Európa-szerte pénzügyi brókeri szolgáltatásokat kínál intézményi ügyfeleinek.
URL: www.stxservices.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás