Hirdetés

Az Országgyűlés Környézetvedelmi Bizottságanak termében létrejött az a szakmai tömörülés, a GMO Kerekasztal, amely feladatának a genetikailag módosított szervezetek engedélyezésével, ezen belül az un. koegzisztencia törvényrendelettel kapcsolatos kérdésekben szeretne kiegyensúlyozott, az ország érdekeit megfontoló szakvéleményt mondani. Az eddigi hat ülés anyagai.

Az első kiadványban található a GM-növényekkel kapcsolatos általános kritika, amely főként kukoricamoly-rezisztens fajtákkal szerzett hazai kutatói tapasztalatokra épül. Ebben szólalnak meg a növénytermesztők különböző szakmai szervezetei és mondják el aggályaikat.

A második kiadványban a génmódosított termékek jelölésével, valamint a géntechnológia oktatásával és pályázati rendszerével foglalkozó írások találhatók.

A harmadik kiadványban olvashatok a hazai MON 810-es moratóriummal kapcsolatos EURÓPAI ÉLELMISZERBIZTONSÁGI HIVATALNAK adott rövidített kutatói válaszok, továbbá Venetianer Pálnak a Természet Világa októberi és novemberi számában megjelent írásának kritikái.

A negyedik számunkban a Demont és munkatársainak Magyarországról szóló agrár-közgazdasági tárgyú kéziratának kritikája található, valamint a BARABÁS ZOLTÁN BIOTECHNOLÓGIAI EGYESÜLET Hírleveleiről szóló értékelések.

Az ötödik számunk természetvédelmi vonzatai jelentősek (Pannon Biogeográfiai Régió). E kiadványunk a Bt-növényekkel foglalkozó tudományos rendezvényről (NÖVÉNYVÉDELMI TUDOMÁNYOS NAPOK) és civilszervezeti kezdeményezésekről (MAGOSZ, Élőlánc stb.) ad tájékoztatást.

A hatodik kiadványunk a GÉNTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOKAT VÉLEMÉNYEZŐ BIZOTTSÁG szakmai működéséről szóló magánvéleményeket tartalmaz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás