Hirdetés

Az Európai Unió új szabályokról állapodott meg az elemek begyűjtésére és reciklálására, hogy korlátozza az elemek égetése során, illetve az akkor keletkező környezetszennyezést, ha az elemeket nem szivárgásbiztos hulladéktelepeket temetik el. Az új uniós program várható költsége legalább 200 millió euró.

Az Európai Parlament képviselői, az unió kormányai, valamint az Európai Bizottság heves viták közepette, kedd délután jutott megállapodásra az új szabályokról, amelyek javaslatként már 2003 óta ismertek voltak – adta hírül közleményében az Európai Parlament.
A megállapodás értelmében a 25 uniós tagországnak 2008-ig programokat kell kidolgozniuk a környezet és a hulladék lerakóhelyek védelmére az elemekben található, gyakorta mérgező hatású anyagokkal szemben. Az új rendelkezések előirányzatokat fogalmaznak meg a használt elemek begyűjtésére, kezdve a szokásos AA elemektől a mobiltelefonban és laptopokban használt elemekig. 2012-re az összes eladott elemnek az egynegyedét kell begyűjteni a kimerülést követően. 2016-ra az előirányzat 45 százalék.
Az eladókat kötelezik a használt elemek és akkumulátorok költségmentes visszavételére. A szabályok azt is előírják, hogy a begyűjtést követően az elemeket hogyan kell reciklálni. Az ólomtartalmú elemek esetében az elemek átlagos súlyának 65 százalékát kell reciklálni, a rákkeltő hatású nikkel kadmium elemek esetében ugyanez az arány 75 százalék. Az egyéb elemeknél a súly felét kell újrahasznosítani.
Az újrahasznosítással és a közvélemény nevelésével kapcsolatos programoknak a költségét az elemek gyártóinak és a forgalmazóknak kell állniuk. Az Európai Bizottság becslései szerint a költségek alakulása a 200 millió és 400 millió euró közötti sávban várható.

Egy átlagos európai háztartásban évente 21 elem fogy uniós adatok szerint. 2002-ben ez a mennyiség együttesen 158 ezer metrikus tonnát tett ki, amelyből az újratölthető elemek aránya 28 százalék volt. Ipari célra 190 ezer metrikus tonna ólomakkumulátor t használtak.
Az Európai Parlament hivatalosan két héten belül szavaz majd az intézkedések törvény szintre emeléséről. A nemzeti kormányoknak az elfogadást követően két éven belül kell a szabályokat nemzeti törvényeikbe átültetniük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás